ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Διάσωση 16χρονης Σουηδέζας που κρατούνταν όμηρος από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Ιράκ: Διάσωση 16χρονης Σουηδέζας που κρατούνταν όμηρος από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Μια έφηβη από τη Σουηδία, όμηρος στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, διασώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης από τις κουρδικές ειδικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η 16χρονη ταξίδεψε από τη Σουηδία στη Συρία πέρσι και κατόπιν πέρασε στο Ιράκ. Άνδρες της κουρδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας την εντόπισαν και τη διέσωσαν στις 17 Φεβρουαρίου κοντά στο προπύργιο του ΙΚ, τη Μοσούλη.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν, το κορίτσι κατάγεται από την πόλη Μπόραςμ ενώ «παραπλανήθηκε» από ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Σουηδία προκειμένου να ταξιδέψει στη Συρία.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν κλήθηκε από τις σουηδικές αρχές και από μέλη της οικογένειας (της 16χρονης) για να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διάσωσή της από τους τζιχαντιστές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η έφηβη βρίσκεται προς το παρόν στο Κουρδιστάν, απ' όπου θα την παραλάβουν εκπρόσωποι των σουηδικών αρχών, ενώ θα επιστρέψει στο σπίτι της μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες από δυτικές χώρες έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες του για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος αφού η οργάνωση κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στις αρχές του μήνα, μια γυναίκα που πήγε με το μικρό γιο της, ηλικίας μόλις 14 μηνών, στη Συρία για να ενταχθεί στο ΙΚ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών από βρετανικό δικαστήριο.

Σχετικές ειδήσεις