Βέλγιο: Αναστέλλει Σένγκεν και επαναφέρει τους ελέγχους ενόψει της βίαιης «εκκένωσης» της «Ζούγκλας»

Newsroom Newsroom

Βέλγιο: Αναστέλλει Σένγκεν και επαναφέρει τους ελέγχους ενόψει της βίαιης «εκκένωσης» της «Ζούγκλας»

Ότι επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας με τη Γαλλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη άφιξη μεταναστών που φεύγουν από τη «Ζούγκλα» του Καλαί, τον τεράστιο καταυλισμό στην είσοδο της σήραγγας της Μάγχης, ανακοίνωσαν οι Αρχές του Βελγίου.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προσωρινά θα παρακάμψουμε τη (συνθήκη) Σένγκεν», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, αναφερόμενος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών μεταξύ των χωρών που μετέχουν στη Ζώνη Σένγκεν.

«Ήδη βλέπουμε μετακινήσεις των μεταναστών από το Καλαί προς τη χώρα μας. Όταν εκκαθαριστούν οι καταυλισμοί στη Γαλλία, θα δούμε ενδεχομένως χιλιάδες», πρόσθεσε ο Γιαμπόν.

Η απόφαση των βελγικών αρχών ελήφθη ενόψει της «εκκένωσης» του καταυλισμού από τη Γαλλία.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, στην προσπάθειά του να περιοριστούν οι εντάσεις με τους ντόπιους και να μειωθεί η αστυνομική παρουσία στην είσοδο της Σήραγγας έδωσε μάλιστα στους μετανάστες, που διαμένουν στη «Ζούγκλα», διορία μέχρι απόψε το βράδυ: είτε θα φύγουν αυτοβούλως, είτε θα εκδιωχθούν βιαίως.

Ακτιβιστές και κάτοικοι της περιοχής ωστόσο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να μην εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη μερική κατεδάφιση του πρόχειρου καταυλισμού.

Η δικαστής Βαλερί Κεμενέρ του διοικητικού δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση, αφού άκουσε τα επιχειρήματα των δικηγόρων και των δύο πλευρών, ανακοίνωσε ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί σήμερα. «Ο χρόνος της δικαιοσύνης δεν είναι ίδιος με τον χρόνο των μέσων ενημέρωσης», σημείωσε η δικαστής, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα εκδοθεί η απόφασή της.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στο Καλαί τον τελευταίο χρόνο, προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία. Το Λονδίνο ωστόσο αρνείται να τους δεχτεί, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που θα πετύχαινε με αυτόν τον τρόπο θα ήταν να πολλαπλασιαστούν οι μετανάστες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα. Πολλοί πάντως έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν πεζή τη Σήραγγα ή κρυμμένοι μέσα σε νταλίκες.

Δέκα οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 250 κάτοικοι του καταυλισμού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι η βίαιη εκδίωξή της θα παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Νωρίτερα, η δικαστής επισκέφθηκε τη «Ζούγκλα» για να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης, το σχέδιο εκκένωσης και τα εναλλακτικά καταλύματα που ετοιμάζουν οι αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εκκένωση ενός μέρους του καταυλισμού θα επηρεάσει 800-1.000 ανθρώπους, όμως ντόπιοι ακτιβιστές ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 3.400, μεταξύ των οποίων είναι και πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά. «Εδώ ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, έχουμε σχολεία, τεμένη, τα πάντα μέσα στη Ζούγκλα. Έτσι, αρχίζει να μοιάζει με μικρή πόλη και (οι αρχές) θέλουν να το σταματήσουν αυτό», είπε ένας άνδρας από το Αφγανιστάν στο πρακτορείο Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved