ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αμφιβολίες για την εκεχειρία στη Συρία – Θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους

Τουρκία: Αμφιβολίες για την εκεχειρία στη Συρία – Θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους

Μπορεί η Τουρκία να χαιρέτισε το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Σάββατο στη Συρία, ωστόσο δεν είναι αισιόδοξη για την εμβέλειά του, ξεκαθαρίζοντας πως θα «ανταποδώσει τα πυρά της κουρδικής πολιτοφυλακής, αν δεχθεί επίθεση».

«Χαιρετίζω αυτή την εκεχειρία, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σε ομάδα δημοσιογράφων.

Ο υπουργός εξέφρασε μάλιστα «επιφυλάξεις» για τη βιωσιμότητά της, κυρίως λόγω των αμφιβολιών για το κατά πόσον η Ρωσία θα σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Ελπίζουμε πως κανένας δεν θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα, πως κανένας δεν θα σκοτώσει αμάχους όσο η κατάπαυση του πυρός θα είναι σε ισχύ. Ελπίζουμε πως όλες οι οργανώσεις στη Συρία, περιλαμβανομένης και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, θα λάβουν μέρος στην ανοικοδόμηση της χώρας στο τέλος των συνομιλιών», πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) γύρω από την Αζάζ (βόρεια Συρία) και τα περίχωρά της, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανταποδίδοντας, σύμφωνα με την Άγκυρα, πυρά αυτής της κουρδικής πολιτοφυλακής, όπως προβλέπουν οι κανόνες εμπλοκής της Άγκυρας.

Ο Κουρτουλμούς προειδοποίησε έτσι πως η Τουρκία θα συνεχίσει, «αν χρειαστεί», να ανταποδίδει πυρά που προέρχονται από τη Συρία, αφού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, αυτό είναι σαφές», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις