ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απαγόρευσαν σε 15χρονη να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης επειδή ήταν τυφλή

Τουρκία: Απαγόρευσαν σε 15χρονη να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης επειδή ήταν τυφλή

Διάκριση σε βάρος μιας 15χρονης, έκριναν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι αποτελεί η απαγόρευση των τουρκικών Αρχών να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης με το αιτιολογικό ότι ήταν... τυφλή, καταδικάζοντας έτσι τους γείτονες.

Μολονότι η νεαρή, η οποία τότε ήταν 15 ετών, είχε επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις του Ωδείου και είχε «όλα τα προσόντα» για να φοιτήσει στη σχολή αυτή, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να την εγγράψουν επικαλούμενοι την αναπηρία της.

Το Δικαστήριο αποφάσισε μάλιστα ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ στη μουσικό, ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη».

Η 15χρονη, που παίζει μπαγλαμά, στερήθηκε «χωρίς αντικειμενική και λογική αιτιολόγηση τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια μουσική εκπαίδευση» στο Ωδείο το οποίο εξάλλου «δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσαρμόσει τη διδασκαλία του» σε μαθητές με προβλήματα όρασης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή πάντως δεν είναι οριστική, αφού οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες προκειμένου να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης, κάτι που το Δικαστήριο δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί.

Σχετικές ειδήσεις