ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε οκτώ Ολλανδούς μαχητές του

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε οκτώ Ολλανδούς μαχητές του

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εκτέλεσε την περασμένη εβδομάδα οκτώ Ολλανδούς μαχητές της, που κατηγορήθηκαν για απόπειρα λιποταξίας και στάση, γνωστοποίησε η οργάνωση «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά».

«Το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) εκτέλεσε οκτώ Ολλανδούς μαχητές την Παρασκευή στη Μααντάν, στην επαρχία της Ράκας, αφού τους κατηγόρησε για απόπειρα λιποταξίας και στάση», ανέφερε σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Μοχάμαντ, ένα στέλεχος αυτής της ΜΚΟ.

Η οργάνωση καταγράφει μυστικά από τον Απρίλιο του 2014 τις ωμότητες των τζιχαντιστών στην πόλη Ράκα, στη βόρεια Συρία, την οποία το ΙΚ έχει ανακηρύξει «πρωτεύουσά» του.

Εδώ κι έναν μήνα υπήρχε ένταση ανάμεσα σε 75 Ολλανδούς τζιχαντιστές, ορισμένοι από τους οποίους κατάγονται από το Μαρόκο κι είχαν ανασυνταχθεί στη Ράκα, και Ιρακινούς, μέλη της κατασκοπείας του ΙΚ.

Οι τελευταίοι είχαν θέσει υπό κράτηση τρεις Ολλανδούς τζιχαντιστές, τους οποίους υποπτεύονταν πως ήθελαν να λιποτακτήσουν, και ο ένας από τους κρατούμενους πέθανε, λόγω του ξυλοδαρμού που υπέστη κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Η ηγεσία του ΙΚ στη Ράκα έστειλε έναν εκπρόσωπό της να δει τους Ολλανδούς σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά οι τελευταίοι τον δολοφόνησαν, για να εκδικηθούν τον θάνατο του συντρόφου τους.

Η ανώτερη ηγεσία του ΙΚ στο Ιράκ έδωσε τότε τη διαταγή να τεθούν υπό κράτηση όλοι οι Ολλανδοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε δύο φυλακές, στην Ταμπάκα και στη Μααντάν, και οι οκτώ εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει επιβεβαιώσει τις εκτελέσεις, αλλά έκανε λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρεις μαχητές που κατάγονταν από το Μάγρεμπ και είχαν ευρωπαϊκές υπηκοότητες εκτελέστηκαν στο «βιλαέτι του αλ Φουράτ», μια περιοχή που διαπερνά τα σύνορα Συρίας-Ιράκ, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς σκοτώθηκαν, ή για ποιο λόγο.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιώσει τις εκτελέσεις αυτές, συνολικά 200 Ολλανδοί υπήκοοι, ανάμεσά τους 50 γυναίκες, έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις