ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για έξοδο από προσφυγική κρίση

Αυστρία: Αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για έξοδο από προσφυγική κρίση

Με τις λέξεις«Πίσω στη Σένγκεν»,ολοκλήρωσε την τοποθέτησή τουο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριοΒέρνερ Φάιμαν,με τον οποίο συμφώνησαν πως μόνον οαποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει σε έξοδο από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράλληλα με μία αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού τις ανθρωπιστικές συνέπειες των αποφάσεών της και να υποστηρίξει προπάντων την Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, «η δοκιμασία του ευρωπαϊσμού μας θα συνίσταται, αφενός στην επιστροφή στο καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν και αφετέρου στη συμπαράστασή μας προς την Αθήνα, στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η Βιέννη ήταν ο πρώτος σταθμός μίας πολυήμερης περιοδείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε χώρες των Βαλκανίων, με διαδοχικές του επισκέψεις στη Σλοβενία (ήδη σήμερα το βράδυ), την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Αυστρία δεν είναι η αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και επανέλαβε την γραμμή της αυστριακής κυβέρνησης εναντίον μίας πολιτικής μεταφοράς προσφύγων.

Επειδή για τη χώρα του είναι σημαντική η Συνθήκη Σένγκεν, για το λόγο αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να αποσαφηνίζεται ήδη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το ποιος επιτρέπεται να έλθει στην Ευρώπη, ποιος πρέπει να επαναπροωθηθεί και ποιος θα κατανέμεται στην Ευρώπη, ενώ εάν δεν υπάρχει αυτή η σαφήνεια στα εξωτερικά σύνορα, τότε χώρες όπως η Αυστρία θα πρέπει να δράσουν στα σύνορά τους.

Ο Βέρνερ Φάιμαν υπενθύμισε πως η χώρα του τον περασμένο χρόνο δέχθηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και ανέλαβε την βασική περίθαλψη των αναζητούντων προστασία. Ο αριθμός αυτός είναι κατά κεφαλή μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία, σημείωσε ο κ. Φάιμαν και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη δράσει ανάλογα με το ανώτερο όριο των 37.500 που έχει θέσει για εφέτος η Αυστρία, θα μπορούσαν να πάρουν εφέτος άσυλο στην Ευρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρατήρησε πως η Αυστρία βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα» κατά τους τελευταίους μήνες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη το ότι αυξάνεται η αγανάκτηση και χάνεται η υπομονή, τη στιγμή που λαϊκίστικες δυνάμεις περνούν στην πρώτη σειρά.

Πρόσθεσε δε, πως για το λόγο αυτό είναι σημαντικό σε τέτοιες εποχές να διατηρείται η νηφαλιότητα και να υπάρχει συνεργασία - και μάλιστα γρήγορα - για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, και ο ίδιος μετά τις συνομιλίες του με τον καγκελάριο, είναι πεπεισμένος πως θα υπάρξει σε αυτό η συνεργασία της Αυστρίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπενθύμισε πως κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε ότι όλες οι χώρες-μέλη χωρίς εξαίρεση θα εφαρμόζουν και πάλι τους κοινούς κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως αυτό δεν είναι εύκολο για όλους.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται - συνέχισε ο κ. Τουσκ - δεν είναι το εάν, αλλά το πώς θα εφαρμοστούν και πάλι αποτελεσματικά οι κανόνες της Σένγκεν, για τους οποίους στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρξουν από κοινού συνομιλίες, «χωρίς να αποκλείεται κανένας», τόνισε ο κ. Τουσκ, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών είχαν καλέσει εξωθεσμικά την περασμένη εβδομάδα τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση τη Ελλάδα, οπότε στη συνέχεια ακολούθησαν οι εντονότατες διαμαρτυρίες της Ελλάδας και η ανάκληση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

Ρoή Ειδήσεων