ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Το φιλοκουρδικό κόμμα θέλει να σύρει την Τουρκία στο χάος

Νταβούτογλου: Το φιλοκουρδικό κόμμα θέλει να σύρει την Τουρκία στο χάος

«Κανείς βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα και να κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία του»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου, φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) επιδιώκουν να συνεργαστούν με «τρομοκράτες» και να σύρουν τη χώρα στο χάος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός -σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα- υπογράμμισε ότι κανείς βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα και να κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει την προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον μελών του HDP, του τρίτου σε μέγεθος κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου. Το HDP κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Το ίδιο το HDP ωστόσο αρνείται αυτή την κατηγορία.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι σχεδιάζεται να καταστεί ευκολότερο για τους πολίτες να φεύγουν από περιοχές όπου έχει κηρυχθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τέτοιες απαγορεύσεις έχουν εκδοθεί κυρίως για περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες, αφότου ξανάρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ανταρτών του PKK μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, τον περασμένο Ιούλιο.