ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και από την Γερμανία

Πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και από την Γερμανία

Τα ημερήσια όρια στον αριθμό προσφύγων είναι ήδη πραγματικότητα στη Γερμανία, όπου από τις αρχές Νοεμβρίου υπάρχουν περιορισμοί ως προς το πόσοι πρόσφυγες επιτρέπεται να εισέρχονται ανά ώρα από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας.

Μάλιστα από τότε που τέθηκαν όρια στον αριθμό προσφύγων που θα εισέρχονται στο Γερμανικό κράτος έχει αυξηθεί και ο αριθμός επανεισερχόμενων στην Αυστρία, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγιερ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις συνοριακοί σταθμοί από τον καθένα από τους οποίους εισέρχονται 50 πρόσωπα την ώρα, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ημερήσιο αριθμό 3.600 προσώπων, στον οποίο έχουν προσαρμοστεί και οι αυστριακές υπηρεσίες, αναφέρει ο υπουργός καγκελαρίας, σχολιάζοντας αντιδράσεις από το Βερολίνο σε πρόσφατες τοποθετήσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως σημειώνει, μία επιπλέον απόδειξη ότι υπάρχουν αυτά τα ημερήσια όρια είναι και το γεγονός πως στα καταλύματα διέλευσης στην Αυστρία φιλοξενούνται επί ημέρες έως και 20.000 πρόσφυγες, επειδή αυτοί, εξαιτίας των ημερήσιων ορίων στη Γερμανία, δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και για τον άλλο προορισμό προτίμησης τους, τη Σουηδία.

Στις δηλώσεις του ο Γιόζεφ Όστερμαγιερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, αποσαφηνίζει πως πρέπει να τερματιστεί η πολιτική της ανοιχτής προώθησης προσφύγων, κάτι στο οποίο, όπως προσθέτει, είχαν συμφωνήσει όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι προς την Αυστρία και η Γερμανία να αφήνει την ίδια στιγμή να εισέλθει στο έδαφός της μόνον ένας συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων, τονίζει.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την πρόταση του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με την οποία πρέπει η Γερμανία να καθορίσει ένα ημερήσιο όριο και να φέρνει πρόσφυγες στη Γερμανία απευθείας από την Ελλάδα, ενώ για να υπάρχει συντεταγμένη εκροή θα πρέπει να εκδίδεται βίζα διέλευσης, με την οποία καταγεγραμμένοι πρόσφυγες θα μπορούν να ταξιδεύουν πιο ελεγχόμενα και νομικώς ασφαλέστερα για τη Γερμανία.

Τέλος, στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνον μία πανευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση, πως χρειάζεται να υπάρχουν Hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για μία καταγραφή των προσφύγων χωρίς κενά μία δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένα σχέδιο δράσης με την Τουρκία, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο όπως επίσης και συμφωνίες επαναπροώθησης.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε ζητήσει από τη Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η Αυστρία να γίνει "προθάλαμος της Γερμανίας", κάτι για το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό ότι καθημερινά μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», είχε τονίσει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Σχετικές ειδήσεις