ΚΟΣΜΟΣ

«Χέρι» Τουσκ σε Άγκυρα: Απαιτούνται και άλλα μέτρα για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών

«Χέρι» Τουσκ σε Άγκυρα: Απαιτούνται και άλλα μέτρα για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών

«Υπερβολικά υψηλές» παραμένουν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως «κατήγγειλε» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Συμφωνήσαμε ότι το κύμα των προσφύγων παραμένει πάρα πολύ υψηλό και ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, εισηγούμενος την εφαρμογή ενός «γρήγορου μηχανισμού ευρείας κλίμακας για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα».

Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι η επαναπροώθηση των μεταναστών από την Ευρώπη πίσω στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του «επιχειρηματικού μοντέλου» που εφαρμόζουν οι διακινητές ανθρώπων. Πρόσθεσε δε ότι επαφίεται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας ωστόσο ότι ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο αυτό.

«Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά μια συνεχιζόμενη, μόνιμη διαδικασία... που για μένα σημαίνει την πλήρη μείωση και την πλήρη εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Τουρκία και την Ελλάδα να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα αυτό.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε τέλος ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα περιοριστεί εάν τηρηθεί η εκεχειρία, η οποία όμως, όπως είπε, είναι εύθραυστη εξαιτίας των παραβιάσεών της από τη Ρωσία και από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Σχετικές ειδήσεις