ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι λένε ότι βομβαρδίζονται από την Τουρκία - Διαψεύδει η Άγκυρα

Συρία: Οι Κούρδοι λένε ότι βομβαρδίζονται από την Τουρκία - Διαψεύδει η Άγκυρα

Η ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, ανακοίνωσε ότι τουρκικά άρματα έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις τους στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας

Οι Κούρδοι της Συρίας, αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν εναντίον στόχων των πρώτων εντός του συριακού εδάφους, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει η Άγκυρα.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, ανακοίνωσε ότι τουρκικά άρματα έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις τους στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο άρματα σφυροκόπησαν το χωριό Ντικμαντάς, που ελέγχεται από τις YPG.

Τουρκικές στρατιωτικές πηγές ωστόσο απέρριψαν αυτήν την κατηγορία, τονίζοντας ότι τα τουρκικά άρματα έβαλαν εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και όχι εναντίον των YPG.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από την πλευρά του, είχε ανακοινώσει νωρίτερα, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Τουρκία σφυροκοπά τους Κούρδους που μάχονται εναντίον του Μετώπου Αλ Νόσρα στη Συρία. Ταυτόχρονα, καθημερινά περνούν από την Τουρκία στη Συρία φάλαγγες με φορτηγά γεμάτα με διάφορα εφόδια και όπλα που προορίζονται για τους αντάρτες, επιμένει η Μόσχα.

Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν καταγραφεί 41 παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία, πρόσθεσε το υπουργείο.

Συριακή αντιπολίτευση: Η εκεχειρία δεν τηρείται

O συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν 90 αεροπορικές επιδρομές στην χώρα αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.

Σε μια συνέντευξή τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας επισήμανε ότι οι όροι της εκεχειρίας δεν τηρούνται, καθώς οι πολιορκίες συνεχίζονται, τα φορτία με τις ιατρικές προμήθειες και τα τρόφιμα δεν έχουν πρόσβαση με αποτέλεσμα να μην διανέμονται σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

«Πιστεύω ότι οι παρούσες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει στις πολιορκούμενες περιοχές και οι κρατούμενοι δεν έχουν απελευθερωθεί» σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε πολλούς συμβιβασμούς έναντι των Ρώσων.

Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης εκτόξευσαν ρουκέτες σε περιοχή κοντά σε μια πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία σήμερα, κάνοντας λόγο για μια επέκταση των επιχειρήσεων που συνεχίζονται σε αυτήν την περιοχή παρά τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών.

«Υπάρχει πραγματική πρόοδος αλλά και όροι για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο» επί του πεδίου στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι δύο προϋποθέσεις μένει να ικανοποιηθούν προκειμένου να επαναληφθούν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Ευχόμαστε την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Είμαστε σύμφωνοι ότι για να θεωρήσουμε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν εκ νέου με αξιόπιστο τρόπο, δύο προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται: η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους και η πλήρης συμμόρφωση στην εκεχειρία», τόνισε ο Ερό στο τέλος τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Βρετανίας στο Παρίσι στην οποία συζήτησαν για τη Συριακή κρίση.

«Υπάρχει πραγματική πρόοδος, αλλά ακόμα απαράδεκτες καταστάσεις», πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες ανατολικά της Δαμασκού, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πριν από μία εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ τόνισε ότι ο στόχος της Δύσης είναι τώρα η «σταθεροποίηση, και η εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός». «Όλοι γνωρίζουμε ότι πάντα υπάρχουν παραβιάσεις της εκεχειρίας και πρέπει να υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά το θέμα των ευθυνών». Μιλώντας για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο Στάινμαϊερ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη ώστε η πρόσβαση να θεωρείται ικανοποιητική».

Σχετικές ειδήσεις