ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Ο Άσαντ πρέπει ν’ αποχωρήσει

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Ο Άσαντ πρέπει ν’ αποχωρήσει

«Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η απόχωρησή του, πρέπει να γίνει στη αρχή της διαδικασίας και όχι στο τέλος της, μετά από 18 μήνες»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ δήλωσε πως ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει στην αρχή της μεταβατικής πολιτικής περιόδου και όχι στο τέλος της.

«Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η απόχωρησή του, πρέπει να γίνει στη αρχή της διαδικασίας και όχι στο τέλος της, μετά από 18 μήνες», δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, στη διάρκεια επίσκεψής του, στο Παρίσι.

Οι δηλώσεις του αυτές, γίνονται μόλις ημέρες πριν τη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ να επανακινήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με στόχο τον τερματισμό της πεντάχρονων πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και άλλες δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες προηγούμενα έθεταν ως βασική προϋπόθεση την αποχώρηση του Άσαντ, προκειμένου να καλλιεργηθούν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στη Συρία, έχουν σιωπηλά υπαναχωρήσει από τον όρο αυτό.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την εδραίωση της θέσης του, στα πεδία των μαχών στη Συρία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις του, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο Ζουμπέιρ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του, θα παραλάβει οπλισμό γαλλικής προέλευσης, που αρχικά προορίζονταν για το Λίβανο.

Η Σαουδική Αραβία είχε προχωρήσει το Φεβρουάριο στην αναστολή διάθεσης πακέτου βοήθειας οικονομικού ύψους 3 δισ. δολαρίων για το στρατό του Λιβάνου, αντιδρώντας στην αποτυχία της Βηρυτού να καταδικάσει τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί οι σαουδαραβικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Ιράν.

Σχετικές ειδήσεις