ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι προκριματικές εκλογές μπλόκαραν την επίσκεψη Νετανιάχου

ΗΠΑ: Οι προκριματικές εκλογές μπλόκαραν την επίσκεψη Νετανιάχου

Οι Ισραηλινές αρχές αιτιολόγησαν την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να μην μεταβεί στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου και να αρνηθεί πρόταση του Λευκού Οίκου για συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, λόγω των προκριματικών εκλογών.

«Ο πρωθυπουργός εκτιμά τη βούληση του Ομπάμα να τον συναντήσει την Παρασκευή (18 Μαρτίου) στην Ουάσινγκτον (...). Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μεταβεί προς το παρόν στην Ουάσινγκτον, την ώρα που βρίσκεται στην κορύφωσή της η διαδικασία των αμερικανικών προκριματικών εκλογών», αναφέρει ανακοίνωσή από το γραφείο τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα (07/03/2016) ότι ο Νετανιάχου δεν έδωσε συνέχεια σε πρόταση των Αμερικανικών αρχών να συναντηθεί στα μέσα Μαρτίου στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο και εξέφρασε «έκπληξη» γι' αυτό.

Το νέο αυτό περιστατικό στις σαφώς τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και στην κυβέρνηση Νετανιάχου σημειώνεται την παραμονή της επίσκεψης στο Ισραήλ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πάντως, η Ουάσινγκτον έχει διευκρινίσει ότι η ματαίωση της επίσκεψης του Νετανιάχου δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα με τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα τις Αμερικανικές αρχές, η Ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του Νετανιάχου «στις 17 ή στις 18 Μαρτίου» και πριν από δύο εβδομάδες ο Λευκός Οίκος διατήρησε τη δεύτερη ημερομηνία.

Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον θα συνέπιπτε με την ετήσια διάσκεψη της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων, της AIPAC, στην οποία έχει μετάσχει και στο παρελθόν ο Νετανιάχου. Ωστόσο φέτος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στη διάσκεψη μιλώντας μέσω δορυφορικής σύνδεσης, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες Τύπου.

Σχετικές ειδήσεις