ΚΟΣΜΟΣ

Φάϊμαν: Nα σταματήσει η ελεύθερη διέλευση κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων

Φάϊμαν: Nα σταματήσει η ελεύθερη διέλευση κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων

Πρέπει να συνεχιστούνοι προσπάθειες για να λειτουργούν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τα Hotspots,τόνισε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Τόνισε πως είναι πλεονέκτημα να υπάρξει τώρα μία από κοινού διοργάνωση της προστασίας των συνόρων με την Τουρκία, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να βασίζεται μόνον σε μία τέτοια λύση.

Σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα ολοκληρωθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο καγκελάριος επισήμανε πως στη χθεσινή Σύνοδο, υπήρξαν διακηρύξεις προθέσεων απέναντι στην Τουρκία, όχι όμως ακόμη ουσιαστικές τοποθετήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και ανοίγματος κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ούτε και έγιναν παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά συμφωνήθηκε κατά πρώτο λόγο η περαιτέρω διαδικασία.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Φάιμαν, στη Σύνοδο Κορυφής, ο ίδιος υποστήριξε πως πρέπει να πάψει η ελεύθερη διέλευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως επίσης ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ελεύθερη διέλευση και σε άλλες διαδρομές. Η στάση της Αυστρίας είναι σωστή και το «εγερτήριό» της τον Ιανουάριο (σ.σ. προφανώς η επιβολή ημερήσιων ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο) οδήγησε σε μία επιτάχυνση της συζήτησης του προσφυγικού εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία δεν είναι μία χώρα που αποποιείται τις ευθύνες της, αλλά αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ και ασχολήθηκε εγκαίρως με τη θεματική του προσφυγικού.

Σχετικές ειδήσεις