ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Πόποσκι κατά των ελληνικών αρχών για την «απόδραση» από την Ειδομένη

Αιχμές Πόποσκι κατά των ελληνικών αρχών για την «απόδραση» από την Ειδομένη

«Δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Πόποσκι, επέρριψε τις ευθύνες για τη μαζική είσοδο, χθες, προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος των Σκοπίων, από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ.Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Ο κ.Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του εντατικοποιεί τις επαφές με τους εταίρους της στην ΕΕ και με τις ελληνικές αρχές, επειδή ο κοινός σκοπός είναι να μην αποτελέσει το χθεσινό περιστατικό αιτία για μετάθεση ευθυνών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή του σοβαρού κινδύνου να ξεκινήσει μία νέα φάση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού για το πόσοι μετανάστες θα διακινηθούν παράνομα από μία συνοριακή γραμμή σε μία άλλη. Η απάντηση θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σημείωσε ότι «το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η πρακτική να φέρνονται επιπλέον μετανάστες, που εγκαθίστανται σε σκηνές στην ίδια τη συνοριακή γραμμή» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί πραγματικά ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».