Ο Αλιέντε «αυτοκτόνησε» και επισήμως

Ολοκληρώθηκε η έρευνα των ιατροδικαστών στη σορό του Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετά την εκταφή που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο με σκοπό να διαπιστωθεί...

Ολοκληρώθηκε η έρευνα των ιατροδικαστών στη σορό του Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετά την εκταφή που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο με σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής δολοφονήθηκε από τους άνδρες του στρατηγού Πινοσέτ ή αυτοκτόνησε.

Οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει και η οικογένειά του.

«Το συμπέρασμα είναι το ίδιο με αυτό (που υποστήριζε) η οικογένεια: ο πρόεδρος Αλιέντε, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ενώ βρισκόταν κάτω από ακραίες συνθήκες, αποφάσισε να αυτοκτονήσει αντί να ταπεινωθεί ή να υποστεί οτιδήποτε άλλο» δήλωσε η Ιζαμπέλ Αλιέντε, κόρη του Χιλιανού προέδρου.

Ο διευθυντής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Πατρίσιο Μπούστος, είπε ότι οι εμπειρογνώμονες «επαλήθευσαν την ταυτότητα του προέδρου με γενετικές και οδοντιατρικές εξετάσεις». Διαπίστωσαν ότι ο θάνατός του προήλθε από «τραύμα από σφαίρα» το οποίο «συνάδει με αυτοκτονία».

Την εκδοχή της αυτοκτονίας υποστήριζαν οι οικείοι του ανέκαθεν, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε ορκιστεί να πεθάνει με το όπλο στο χέρι. Σύμφωνα με τη νεκροτομή που έγινε τότε, από το καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ, ο 65χρονος πρόεδρος αυτοπυροβολήθηκε κάτω από το σαγόνι.