ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: «Ο Αμπντεσλάμ ήθελε να ανατιναχτεί στο Σταντ ντε Φρανς»

Παρίσι: «Ο Αμπντεσλάμ ήθελε να ανατιναχτεί στο Σταντ ντε Φρανς»

«Ήθελε να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς όμως υποχώρησε»

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικότερος ύποπτος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που συνελήφθη την Παρασκευή (18/03) στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε στις βελγικές αρχές ότι «ήθελε να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς» τη νύχτα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, όμως άλλαξε γνώμη, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από τις αρχές επιβεβαίωσε ότι: «Ήθελε να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς όμως υποχώρησε» επισήμανε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αρχική κατάθεση του Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε επιφύλαξη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαστούν 3 μήνες προκειμένου ο Αμπντεσλάμ να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές κι αφού ο ίδιος ο 26χρονος δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στην έκδοσή του στην πατρίδα του.

Ο Φρανσουά Μολέν τόνισε ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ διαδραμάτισε έναν «κεντρικό ρόλο» στο σχεδιασμό και την υλικοτεχνική υποστήριξη των επιθέσεων του Παρισιού όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι είχε κάνει αρκετά ταξίδια σε περιοχές της Ευρώπης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των οποίων μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την μεταφορά προσώπων που συνδέονται με τις επιθέσεις. Ο Αμπντεσλάμ, όπως είπε ο εισαγγελέας, αγόρασε τους πυροκροτητές και το οξυγονωμένο νερό που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των εκρηκτικών.

«Οι πρώτες του δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιφύλαξη, αφήνουν αναπάντητες σειρές ερωτημάτων για τα οποία ο Αμπντεσλάμ πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ιδιαίτερα, για την παρουσία του στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού την 13η Νοεμβρίου στις 22.00» τοπική ώρα, υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

«Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει τη ζώνη του με τα εκρηκτικά» τόνισε ο Φρανσουά Μολέν.

Το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, είχε επισημάνει κάθε μία από τις τοποθεσίες που διέπραξε χτυπήματα, μεταξύ αυτών το 18ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου δεν σημειώθηκε καμία επίθεση.

Σχετικές ειδήσεις