ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Ραούλ Κάστρο (pics+vid)

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Ραούλ Κάστρο (pics+vid)

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη (22/03) σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο παραχώρησαν την πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή τους στην Κούβα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Επανάστασης.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αβάνα, η οποία επαναλειτούργησε πριν από μερικούς μήνες.

Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν «Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ», καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο σε μια φτωχογειτονιά.

Αφού εναπόθεσε στεφάνι στο μνημείο του μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, στην πλατεία της Επανάστασης και αφού υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μέγαρο της Επανάστασης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας όπου ξεκίνησε η συνομιλία τους.

«Είναι μεγάλη τιμή να εκδηλώνω τον σεβασμό μου στον Χοσέ Μαρτί, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την ανεξαρτησία της χώρας του», έγραψε ο Ομπάμα.

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη (22/03) σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959.

Παρά τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει αυτή η επίσκεψη -η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγο καιρό- το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962 παραμένει σε ισχύ και η υλοποίηση των αλλαγών στις οποίες ελπίζει η Ουάσιγκτον ενδέχεται να καθυστερήσει.

Κοινός δρόμος παρά τις διαφορές

Η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν «διαφορές» μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, υποδεχόμενος την Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο δρόμος μπροστά είναι και δύσκολος και μακρύς αλλά σήμερα γίνεται μία προσπάθεια να τον βαδίσουμε μαζί. Είναι πολύ ευκολότερο να γκρεμίσεις μία γέφυρα από να την ξαναοικοδομήσεις», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη «νέα ημέρα» που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το «πνεύμα ανοίγματος» που επιδεικνύει ο Κάστρο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Gallery του Newsbomb

Σχετικές ειδήσεις