ΚΟΣΜΟΣ

Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Πούτιν και τα «πειράγματα»

Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Πούτιν και τα «πειράγματα»

Η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν - Δεν έλειψαν τα «πειράγματα» από των Ρώσο πρόεδρο

Οι δύο άνδρες παραδέχτηκαν ότι η συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ οδήγησε σε επιτυχίες στη διαμάχη στη Συρία μέσω της εφαρμογής της εύθραυστης εκεχειρίας, αλλά ο Κέρι σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα του ποιος θα ηγηθεί της πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Νωρίτερα, ο Κέρι είχε τετράωρη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν βαλτώσει και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία, που είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να κάνει υποχωρήσεις.

Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση αυτή ήταν λιγότερο «ψυχρή» από τις προηγούμενες επαφές των δύο ανδρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε, κατά την έναρξη των συνομιλιών, να αστειευτεί με τον Κέρι για το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός μετέφερε τις βαλίτσες του κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο.

«Από τη μια, είναι μια πολύ δημοκρατική στάση, αλλά από την άλλη, σκέφτηκα: η κατάσταση στις ΗΠΑ μάλλον δεν είναι πολύ καλή αν δεν υπάρχει κανείς για να βοηθήσει τον υπουργό Εξωτερικών να κουβαλήσει τη βαλίτσα του», είπε ο Πούτιν, προς κατάπληξη του Κέρι.

Ενώ συνέχισε: «Όμως η οικονομία σας πάει καλά, δεν έχετε πια ύφεση... Σίγουρα υπάρχει κάτι πολύτιμο σ' αυτή τη βαλίτσα, κάτι που δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε σε κανέναν άλλον... Φέρατε λεφτά για να παζαρέψετε καλύτερα μαζί μας;» είπε, προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων.

Ο Κέρι δεν πτοήθηκε και απάντησε στην «πρόκληση» στον ίδιο τόνο: «Όταν θα μείνουμε μόνοι θα σας δείξω τι υπάρχει στη βαλίτσα μου. Θα εκπλαγείτε... ευχάριστα!» είπε, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τι περιέχουν οι αποσκευές του.

Σχετικές ειδήσεις