ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτικό: «Φωλιά» βετεράνων τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης

Εφιαλτικό: «Φωλιά» βετεράνων τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης

Στο συμπέρασμα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες είναι αποτέλεσμα ενός λεπτομερούς σχεδιασμού μίσους που πάει πολλά χρόνια πίσω, ακόμα και πριν την ίδρυση της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS τον Ιούνιο του 2014, αρχίζουν να καταλήγουν όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το ISIS τα τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να δημιουργήσει έναν αρκετά μεγάλο πυρήνα «δυτικών μαχητών», στην καρδιά της Ευρώπης, τους οποίους χρησιμοποίησε περίπου πριν από τρία χρόνια κατά τον εμφύλιο της Συρίας και στην κατάληψη της Ράκκας, που μετέπειτα έγινε το προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι πολεμικές επεμβάσεις όμως των Ευρωπαϊκών δυνάμεων επί Συριακού εδάφους όμως, άλλαξαν τους σχεδιασμούς του ISIS, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους -βετεράνους πλέον- δυτικούς μαχητές, για ασύμμετρο πόλεμο και τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης.

Εξαρχής η δημιουργία τρομοκρατικών πυρήνων σε ευρωπαϊκό έδαφος είχαν σύμφωνα με τον πρωην σύμβουλο του Γάλλου επικεφαλής αντιεισαγγελέα τρομοκρατίας, σκοπό να δράσουν και εκτός των μαχών που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Στη γέννηση του ISIS, η εδαφική επέκταση και η τρομοκρατία στο εξωτερικό κινούνται παράλληλα».

Υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων οι Ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της διοικητικής δομής των τζιχαντιστών, όπως για παράδειγμα ποια είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και με ποιον τρόπο παίρνονται οι αποφάσεις για τα χτυπήματα, αφού πλέον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τυφλών χτυπημάτων από «μοναχικούς λύκους».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως ο Najim Laachraoui του οποίου το DNA βρέθηκε στις ζώνες αυτοκτονίες στο Παρίσι και φέρεται να έχει ανατιναχτεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία έφυγε για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013, όπως και το ίδιο έγινε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς με τον ο Samy Amimour, πρώην οδηγό λεωφορείου, από ένα προάστιο του Παρισιού που θα μετείχε στη σφαγή του Μπατακλάν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μάλιστα σύμβουλος της Ιρακινής κυβέρνησης για το ISIS δηλώνει ότι πολλά μέλη του πυρήνα Παρισίου-Βρυξελλών έφτασαν στη Συρία την ίδια περίοδο ώστε να ενταχθούν στα τάγματα του ISIS και να συμμετάσχουν στις μάχες. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν πως οι βετεράνοι δυτικοί μαχητές τους ISIS που ενεπλάκησαν ενεργά στον εμφυλίου της Συρίας επέστρεψαν πίσω στην Ευρώπη ώστε να συνεχίσουν την δράση τους.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές προβληματίζονται για τον αριθμό των μαχητών που γύρισαν από την Συρία πίσω στην Ευρώπη το 2015, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 170 τζιχαντιστές. Όπως αναφέρουν ειδικοί, οι μαχητές αυτοί έγιναν ο πυρήνας τζιχαντιστών του Παρισιού και των Βρυξελλών, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο στις ευρωπαϊκές αρχές εάν ο πυρήνας τζιχαντιστών Παρισίου-Βρυξελλών είναι κοντά στην εξαφάνιση ή έχει εφεδρείες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικού αξιωματούχου για το ISIS, η επιχείρηση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη έχει τέσσερα επίπεδα: Δράσης στο πεδίο, μεσαίο, Ευρωπαϊκό και ένα γενικό συντονιστικό όργανο μεταξύ της Ευρώπης και των εδαφών του ISIS. «Νομίζω ότι η αρχές ασφαλείας μέχρι τώρα ψάχνουν μόνο για αυτούς που δρουν στο πεδίο και τους επικεφαλής τους»

Παρόλα αυτά εκτιμάται πως υπάρχουν και τζιχαντιστές οι οποίοι δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το χαλιφάτο αλλά έχουν επιστρατευτεί από τα υψηλόβαθμα μέλη και θεωρούνται το ίδιο επικίνδυνοι, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη δομή διοίκησης κατά την περίοδο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού πυρήνα που θα μπορούσε να οδηγήσει περίπου στον αριθμό των τζιχαντιστών που υπάρχουν εντός του Ευρωπαϊκού εδάφους.

Σχετικές ειδήσεις