ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα στην Αυστραλία μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μέτρα στην Αυστραλία μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών
Το ενδεχόμενο θέσπισης νόμου προστασίας της ιδιωτικής ζωής, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία, ώστε να διευκολύνονται οι διώξεις...

Το ενδεχόμενο θέσπισης νόμου προστασίας της ιδιωτικής ζωής, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία, ώστε να διευκολύνονται οι διώξεις κατά των μέσων ενημέρωσης, εξετάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ο νόμος που ισχύει σήμερα επιτρέπει τις διώξεις για παραβιάσεις που συνδέονται με το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, όμως κανένα άρθρο του δεν αναφέρεται απευθείας στην ιδιωτική ζωή.

«Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει γενικό δίκαιο για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής στην Αυστραλία, που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να ασκηθούν διώξεις για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής, δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρένταν Ο'Κόνορ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόφαση θέσπισης νόμου ελήφθη εξαιτίας των έντονων ανησυχιών που προκάλεσε το σκάνδαλο υποκλοπών στα έντυπα του γεννημένου στην Αυστραλίας μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ.

«Το σκάνδαλο της εφημερίδας The News of the World και οι άλλες πρόσφατες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής από τα μέσα ενημέρωσης, εδώ και στο εξωτερικό, προσέφεραν την ευκαιρία για την θέσπιση ενός τέτοιου νόμου», τόνισε ο Ο' Κόνορ.

Στην Αυστραλία ο Μέρντοκ ελέγχει περίπου τα δύο τρίτα του εθνικού και επαρχιακού Τύπου, του ανήκουν πακέτα μετοχών των ομίλων Sky News και Fox Sports και σκοπεύει να αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας τηλεόρασης Australia Network.

Την ίδια ώρα που η πίεση αυξάνεται στην Αυστραλία για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά το σκάνδαλο στη Βρετανία, η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ προειδοποίησε την News Limited, θυγατρική του ομίλου Μέρντοκ στην Αυστραλία ότι θα πρέπει να απαντήσει σε "δύσκολες ερωτήσεις".