ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμάνος ευρωβουλευτής κατηγορείται για διαφθορά

Ρουμάνος ευρωβουλευτής κατηγορείται για διαφθορά
Έρευνα άρχισαν σήμερα Ρουμάνοι εισαγγελείς σε βάρος του Άντριαν Σεβερίν, ενός ρουμάνου ευρωβουλευτή ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία. Μαζί με άλλα δύο...

Έρευνα άρχισαν σήμερα Ρουμάνοι εισαγγελείς σε βάρος του Άντριαν Σεβερίν, ενός ρουμάνου ευρωβουλευτή ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία. Μαζί με άλλα δύο μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σεβερίν έγινε στόχος δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ειδικών ομάδων συμφερόντων (λόμπι) και του ζήτησαν να συμβάλει στην τροποποίηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αντάλλαγμα χρήματα.

«Την 22α Ιουλίου αυτός (ο Σεβερίν) ενημερώθηκε για τις κατηγορίες οι οποίες του ασκήθηκαν», ανέφερε η εθνική υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς σε ανακοινωθέν της.

Ο Σεβερίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, είχε αποπεμφθεί από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) εξ αιτίας της υπόθεσης, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί από την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένοντας ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο. «Θα δώσω μάχη μέχρις εσχάτων για να αποδείξω την αθωότητά μου», δήλωσε πρόσφατα.

Οι Sunday Times είχαν γράψει πως δημοσιογράφοι της, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους τραπεζικών λόμπι, επικοινώνησαν συνολικά με περίπου 60 ευρωβουλευτές σε διάστημα οκτώ μηνών, προσπαθώντας να τους δελεάσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά έναντι μιας πιο «ελαστικής συμπεριφοράς» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για αυστηρότερες διατάξεις στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και προειδοποίησε τις δύο χώρες-μέλη της ΕΕ ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδό τους τα επόμενα χρόνια.