ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκτός ειρηνευτικών συνομιλιών η αντιπολίτευση – «Δεν υπάρχει εκεχειρία»

Συρία: Εκτός ειρηνευτικών συνομιλιών η αντιπολίτευση – «Δεν υπάρχει εκεχειρία»

Το τέλος στην κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία σήμαναν οι επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι και στις επαρχίες Ραστάν και Χομς, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της αντιπολίτευσης ανέφερε σε ένα έγγραφό της που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters ότι αναβάλει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη, όμως δεν τη διακόπτει, ούτε αποσύρεται από τη διαδικασία.

«Η HNC είδε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό αυτές τις συνθήκες θα ενέτεινε τα δεινά του λαού», ανέφερε το έγγραφο που ήταν γραμμένο στα αραβικά και στάλθηκε στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης από τους εκπροσώπους της Επιτροπής στη Γενεύη.

«Η απόφαση είναι να αναβάλουμε και όχι να διακόψουμε ή να αποσυρθούμε (από τις διαπραγματεύσεις) όμως πρόκειται για μια ευκαιρία για όλους να εφαρμόσουν την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ανταποκριθούν στο βασικό ζήτημα, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην οποία δεν θα έχει ρόλο ο Μπασάρ αλ Άσαντ», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Ένας διπλωμάτης δυτικής χώρας επιβεβαίωσε μάλιστα ότι το έγγραφο είναι γνήσιο, ενώ είπε ότι επαφίεται στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα, να κρίνει πώς θα απαντήσει και πώς θα χειριστεί στο εξής τις συνομιλίες.

Σχετικές ειδήσεις