ΚΟΣΜΟΣ

Πλοίο «φάντασμα» με πρόσφυγες εξαφανίστηκε μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Πλοίο «φάντασμα» με πρόσφυγες εξαφανίστηκε μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Το «πάζλ» του μυστήριου ναυαγίου μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης , με πλοίο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθεί να λύσει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο ναυάγιο πιθανόν να έχουν πνιγεί εκατοντάδες άνθρωποι, αλλά μέχρις στιγμής το που και το πόσοι ακριβώς παραμένει άγνωστο.

Συνήθως βρίσκονται τεκμήρια του ναυαγίου εντός λίγων ωρών, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Αυτήν τη φορά, όμως, ούτε η ελληνική ακτοφυλακή, ούτε η FRONTEX έχουν εντοπίσει κάτι. Έστω και αν πρόκειται για μια έκταση 2,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Μεσογείου, αυτό είναι ασυνήθιστο, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι μόνες, μη ασφαλείς, πληροφορίες ξεκινούν από τη Σομαλία και την Αίγυπτο και φτάνουν ως την Ευρώπη, ενώ, όπως σημειώνει, χωρίς τους επιζώντες δεν θα γνωρίζαμε ίσως τίποτα, αφού θα τους είχε καταπιεί όλους η θάλασσα.

Οι πρώτες πληροφορίες προέρχονται από 41 επιζώντες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από ένα φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο 175 χιλιόμετρα από την Πύλο. Οι 37 που έφτασαν το Σάββατο το πρωί στην Καλαμάτα ήθελαν να πάνε στην Ιταλία.

Πιθανόν να ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τη Σαρδηνία. Ήταν 240 συνολικά, κατά μια μαρτυρία Σομαλού διασωθέντα. Μετά από ώρες στη θάλασσα οι λαθροδιακινητές θέλησαν να τους επιβιβάσουν σε ένα πλοίο μήκους 30 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν ήδη άλλοι 300 άνθρωποι, πιθανόν από την Αίγυπτο.

Αυτό το πλοιάριο βυθίστηκε κατά την προσπάθεια επιβίβασής τους. Μπόρεσαν να σωθούν μόνον όσοι ήξεραν κολύμπι και επέστρεψαν στο πρώτο σκάφος. Ένας Αιθίοπας είπε ότι η γυναίκα του και το παιδί του πνίγηκαν μπροστά στα μάτια του και ότι συνολικά πνίγηκαν 500 άνθρωποι. Τα ερώτημα είναι όμως πού. Θα μπορούσε να είναι κάπου μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Ένας διασωθέντας Σομαλός είπε στη Süddeutsche Zeitung ότι ειδοποίησε έναν ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα του και έτσι έγινε γνωστό το ναυάγιο. Η περιγραφή του μοιάζει με αυτά που περιγράφουν και διασωθέντες στην Καλαμάτα.

Ένας από αυτούς είπε στον σταθμό ότι το πλοίο του με 500 επιβάτες απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια στις 12 Απριλίου και ότι βρίσκεται με τους 23 διασωθέντες στην... Κάρπαθο, δηλαδή σε απόσταση 500 χιλιόμετρων σε ευθεία γραμμή από την Πελοπόννησο. Αν πρόκειται για το ίδιο ναυάγιο θα μπορούσε να είχε γίνει μεν στην περιοχή αυτή, αλλά όπως λέει η ελληνική ακτοφυλακή δεν διασώθηκαν εκεί ποτέ πρόσφυγες.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό από το αραβόφωνο BBC, το οποίο βασίσθηκε σε πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα, ότι πιθανόν να πνίγηκαν 400 Σομαλοί. Στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σομαλίας μίλησε για 500...

Οι πληροφορίες από την Ιταλία, των γερμανικών ΜΜΕ όπως και διαφόρων διεθνών οργανισμών, της FRONTEX, των ακτοφυλακών, αλλά και οι μαρτυρίες των 37 διασωθέντων που βρίσκονται στην Καλαμάτα μιλούν πάντως για εκατοντάδες νεκρούς. Το σημείο του ναυαγίου όπως και αριθμός των νεκρών παραμένουν, όμως, τελικά αδιευκρίνιστα.

Σχετικές ειδήσεις