ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Σιμόν Μπολιβάρ δεν δολοφονήθηκε»

«Ο Σιμόν Μπολιβάρ δεν δολοφονήθηκε»
Έρευνα έδειξε ότι ο Σιμόν Μπολιβάρ, γνωστός ως «ο Ελευθερωτής» της Νότιας Αμερικής δεν δολοφονήθηκε από Κολομβιανούς, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της...

Έρευνα έδειξε ότι ο Σιμόν Μπολιβάρ, γνωστός ως «ο Ελευθερωτής» της Νότιας Αμερικής δεν δολοφονήθηκε από Κολομβιανούς, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αλλά ίσως πέθανε από δηλητηρίαση.


Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ίχνη από τοξίνες που ίσως συνέβαλαν στο θάνατο του Μπολιβάρ, αλλά πιθανότατα προέρχονταν από παρατεταμένη λήψη φαρμάκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Τα οστά του Μπολιβάρ, ενός ηγέτη που ελευθέρωσε μεγάλο τμήμα της νότιας Αμερικής από την ισπανική κατοχή, πριν πεθάνει στην Κολομβία το 1830, ξεθάφτηκαν πέρυσι με εντολή του Τσάβες.


Ο ηγέτης της Βενεζουέλας που επί μακρόν υποστήριζε ότι ο Μπολιβάρ είχε δολοφονηθεί, ήλπιζε ότι η επιστημονική ομάδα, στην οποία είχε αναθέσει την έρευνα, θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα και μάλιστα εγκαίρως για τον εορτασμό των 200 ετών από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.