ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: 105 τόνοι ελεφαντόδοντου θα καούν σήμερα Μ. Σάββατο (video)

Κένυα: 105 τόνοι ελεφαντόδοντου θα καούν σήμερα Μ. Σάββατο (video)

Στην καύση 105 τόνων ελεφαντόδοντου-τη μεγαλύτερη ποσότητα που καίγεται μονομιάς- θα προχωρήσει σήμερα Μεγάλο Σάββατο, η Κένυα, στοΕθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι.

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον αγώνα κατά της λαθροθηρίας ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους.

Με την καύση του ελεφαντόδοντου στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι, η Κένυα θέλει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: το ελεφαντόδοντο δεν έχει καμία αξία αν δεν ανήκει σε έναν ζωντανό ελέφαντα.

Δείτε στο cnn.gr βίντεο από το σημείο της καύσης

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα θα ανάψει την πυρά, σε μια πυραμίδα ύψους άνω των τριών μέτρων που έχει σχηματιστεί από χαυλιόδοντες, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων από όλον τον κόσμο.

Φωτιά θα ανάψουν σε άλλες δέκα πυραμίδες που έχουν σχηματιστεί από ελεφαντόδοντο και μια στοίβα από κέρατα ρινόκερου, εξέχουσες φυσιογνωμίες που έχουν προσκληθεί στην τελετή αυτή.

Με την ολοκλήρωση της τελετής αυτής, στην οποία θα παρευρεθούν και οι πρόεδροι της Ουγκάντας και της Γκαμπόν, περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ελεφαντόδοντο θα έχει καταστραφεί.

«Αν χάσουμε τους ελέφαντές μας θα χάσουμε ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς που μας δόθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κένυας χθες, σε διεθνή σύνοδο κορυφής που έγινε για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας των ελεφάντων.

Απηύθυνε δε έκκληση για την απόλυτη απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντόδοντου προκειμένου να εμποδιστεί η εξαφάνιση αυτού του είδους που ζει στην άγρια φύση, την ώρα που βρίσκεται σε κίνδυνο η επιβίωση 450.000 με 500.000 ελεφάντων στην Αφρική.

Περίπου 30.000 ελέφαντες σκοτώνονται ετησίως για τους χαυλιόδοντές τους από λαθροθήρες, οι οποίοι είναι όλο και πιο καλά εξοπλισμένοι. Οι συνέπειες είναι δραματικές: αν, στους θανάτους ελεφάντων από φυσικά αίτια, προστεθούν αυτοί που προκαλούνται από τη λαθροθηρία, ξεπερνάται το ποσοστό της αναπαραγωγής του είδους.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις