ΚΟΣΜΟΣ

Jane Jacobs: Η Google αφιερώνει το Doodle της στην Αμερικανίδα πολεοδόμο

Jane Jacobs: Η Google αφιερώνει το Doodle της στην Αμερικανίδα πολεοδόμο

Η Αμερικανίδα πολεοδόμος και ακτιβίστρια Jane Jacobs (1916-2006), η οποία μέσα από τα γραπτά της, λάνσαρε και υπερασπίστηκε μια φρέσκια προσέγγιση του αστικού τοπίου, γεννήθηκε σαν σήμερα (4 Μαΐου) του 1916 και η Google αφιερώνει το Doodle για την 100η επέτειο των γενεθλίων της.

Η Jane Jacobs δεν είχε σπουδάσει ποτέ πολιτικός μηχανικός και όμως το 1961 με την πραγματεία της «The Death and Life of Great American Cities» εισήγαγε πρωτοποριακές ιδέες για το πώς λειτουργούν, εξελίσσονται και παρακμάζουν οι πόλεις.

jacobs2


Οι παρατηρήσεις και ο ακτιβισμός της Jane Jacobs είχε μεγάλο αντίκτυπο στους νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, οι οποίοι παίρνουν ιδέες από το έργο της.

Η Jacobs είδε τις πόλεις ως ολοκληρωμένα συστήματα που είχαν τη δική τους λογική και δυναμισμό, στοιχεία που θα άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου.

jacobs16

Φανταζόταν τις πόλεις να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και μικρά μπλοκ, τη δική τους οικονομία και αυτό – οργάνωση.

To doodle της Google για την Jane Jacobs

DOODLE

Το 1961 υπεράσπιζε το παραδοσιακό χρώμα της Νέας Υόρκης με τα οικογενειακά μαγαζιά, τα παιδιά που έπαιζαν στους δρόμους και τους γέρους που κοίταζαν από τις βεράντες τους. Και έγραφε: «Οι πόλεις μας κατοικούνται από ανθρώπους που είναι πάρα πολύ φτωχοί για να πληρώσουν την ποιότητα της στέγης που η συνείδησή μας (δικαίως) μας λέει πως πρέπει να απολαμβάνουν».

Ζούσε στο Greenwich Village για δεκαετίες, πριν μετακομίσει στο Τορόντο το 1968, όπου συνέχισε το έργο και το γράψιμό της για την πολεοδομία, τις οικονομίες μέχρι το θάνατό της τον Απρίλιο του 2006.

Σχετικές ειδήσεις