ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αποκλείει χερσαία επέμβαση στη Συρία ο Νταβούτογλου

Δεν αποκλείει χερσαία επέμβαση στη Συρία ο Νταβούτογλου

Η τουρκική πόλη Κιλίς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, πλήττεται σχεδόν καθημερινά από ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύονται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, από περιοχές που κατέχει το ΙΚ στη συριακή επικράτεια

Η Τουρκία, περιοχές της οποίας στα σύνορα με τη Συρία υφίστανται επιθέσεις με ρουκέτες οι οποίες αποδίδονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στη συριακή επικράτεια «εάν είναι αναγκαίο» σε «αυτοάμυνα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια συνέντευξή του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

«Εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, θα στείλουμε χερσαίες δυνάμεις. Είμαστε έτοιμη να λάβουμε όλα τα μέτρα για να αμυνθούμε, στο εσωτερικό της Τουρκίας όπως και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Νταβούτογλου στη συνέντευξή του.

Η τουρκική πόλη Κιλίς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, πλήττεται σχεδόν καθημερινά από ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύονται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, από περιοχές που κατέχει το ΙΚ στη συριακή επικράτεια. Τα πυρά αυτά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Έπειτα από κάθε εκτόξευση ρουκετών, το τουρκικό πυροβολικό ανταποδίδει τα πυρά, βομβαρδίζοντας θέσεις του ΙΚ στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το επιτελείο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές ενισχύσεις στην επαρχία Κιλίς.

Το ΙΚ έχει υποστεί «βαριές απώλειες εξαιτίας των επιχειρήσεών του εναντίον της Κιλίς κι αν αυτές συνεχιστούν, θα υποστεί απώλειες ακόμη πιο βαριές», προειδοποίησε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η Τουρκία έχει την απαραίτητη «νομιμοποίηση» για να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης στη Συρία, για «να αμυνθεί», όμως «προτιμούμε πάντοτε να υπάρχει μια διεθνής συναίνεση», καθώς το ΙΚ είναι «ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο».

Η Τουρκία είχε ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος στο παρελθόν, χωρίς όμως να κάνει λόγο περί μονομερούς δράσης.

Κράτος-μέλος του NATO και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, η Τουρκία μοιάζει να κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει στη βόρεια Συρία, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη δική της επικράτεια.

Σχετικές ειδήσεις