ΚΟΣΜΟΣ

Λευκό κρασί αξίας 85.000 ευρώ!

Λευκό κρασί αξίας 85.000 ευρώ!
Διακοσίων ετών ήταν το μπουκάλι λευκό κρασί Μπορντό, που πωλήθηκε στο Λονδίνο στην εξωφρενική τιμή των 85.000 ευρώ!...

Διακοσίων ετών ήταν το μπουκάλι λευκό κρασί Μπορντό, που πωλήθηκε στο Λονδίνο στην εξωφρενική τιμή των 85.000 ευρώ!

Το σπάνιο μπουκάλι κρασί αγοράστηκε από έναν Γάλλο συλλέκτη, τον Κριστιάν Βανέκ για το νέο του εστιατόριο στο Μπαλί.

«Είναι το καλύτερο λευκό κρασί στον κόσμο» δήλωσε για το Le Chateau d'Yquem, παραγωγής 1811, ο Στέφεν Ουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που πούλησε το μπουκάλι.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα λευκά κρασιά που χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου, το Chateau d'Yquem, που καλλιεργείται κοντά στη Sauternes στους αμπελώνες του Μπορντό, ωριμάζει καλά και μπορεί να βελτιώνεται επ’ αόριστον. Η μεγάλη ποσότητα των υπολειμματικών σακχάρων, σε συνδυασμό με τη φυσική οξύτητα των σταφυλιών, δρα ως συντηρητικό και αποτρέπει το κρασί από το να χειροτερεύει, σημείωσε ο Ουίλιαμς.

Το προηγούμενο ρεκόρ του ακριβότερου λευκού κρασιού κατείχε επίσης ένα μπουκάλι Chateau d'Yquem Sauternes του 1787, το οποίο προέρχεται από τους ίδιους αμπελώνες με το μπουκάλι του 181. Eκείνο είχε πωληθεί στην τιμή των 60.000 δολαρίων.

Το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο όμως είναι ένα μπουκάλι κόκκινου Cheval Blanc 1947, το οποίο έπιασε την τιμή των 304.375 δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's, τον περασμένο Νοέμβριο.