ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φαβορί για την πρωθυπουργία ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ

Τουρκία: Φαβορί για την πρωθυπουργία ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας και νυν υπουργός Ενέργειας, μπορεί να αναλάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Την Πέμπτη (19/05) αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του επόμενου αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργού της Τουρκίας που θα διαδεχθεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτελεστική διοικούσα επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα συνέλθει αύριο στις 11:00 -ώρα Ελλάδας- και το όνομα του μοναδικού υποψηφίου για τη διαδοχή του Νταβούτογλου θα ανακοινωθεί στη συνέχεια, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο 60χρονος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσκειται στον αρχηγό του κράτους, προαλείφεται να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος κατά το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή (22/05). Ο επικεφαλής του κόμματος θα γίνει και πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ, τον οποίο μία δημοσκόπηση και εσωτερικές διαβουλεύσεις παρουσιάζουν ως τον επικρατέστερο για την ηγεσία του AKP, είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων έργων υποδομών που έχει εγκαινιάσει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αυταρχική παρέκκλιση.

Ο Νταβούτογλου, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του στις αρχές του μήνα έπειτα από εντάσεις με τον Ερντογάν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του AKP, ο Νταβούτογλου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα (23/05) στον Ερντογάν, ο οποίος θα αναθέσει στον διάδοχό του το έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου και νυν υπουργός Ενέργειας, μπορεί να αναλάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.