ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισε επισήμως η έρευνα για τις υποκλοπές

Άρχισε επισήμως η έρευνα για τις υποκλοπές
Ξεκίνησε και επίσημε σήμερα στη Βρετανία, υπό τον δικαστή Μπράιαν Λίβεσον, η δημόσια έρευνα η οποία αναμένεται να ρίξει φως στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών...

Ξεκίνησε και επίσημε σήμερα στη Βρετανία, υπό τον δικαστή Μπράιαν Λίβεσον, η δημόσια έρευνα η οποία αναμένεται να ρίξει φως στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκεται η εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Η επιτροπή, που έχει 12 μήνες για να διαμορφώσει τις προτάσεις της, θα εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ του ρυθμιστικού πλαισίου των μέσων ενημέρωσης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.


Σύμφωνα με επίσημη έρευνα του 2006, "300 δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται για 31 διαφορετικά έντυπα απευθύνθηκαν σε 4.000 περιπτώσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ από τους οποίους ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες απέκτησαν τις περισσότερες φορές παράνομα". Καμία συνέχεια δεν δόθηκε όμως σε αυτή την έρευνα.

Εκτός από τον δικαστή Λίβεσον στην επιτροπή παίρνουν μέρος 6 ακόμη μέλη, ανάμεσά τους ένας γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας, δύο δημοσιογράφοι, ένας πρώην επικεφαλής της Ofcom (της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών) και ο πρώην πρόεδρος των Financial Times.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν λεπτομερώς με υπεύθυνη δήλωσή τους σε πιθανές σχέσεις τους με τον όμιλο Μέρντοκ.

Η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ακροάσεις από τον Σεπτέμβριο, ενώ μπορεί να κληθούν και μάρτυρες.