ΚΟΣΜΟΣ

Egyptair: Από το μηδέν οι έρευνες για τα συντρίμμια - Όλοι «βλέπουν» τρομοκρατία

Egyptair: Από το μηδέν οι έρευνες για τα συντρίμμια - Όλοι «βλέπουν» τρομοκρατία

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο θρίλερ με το αεροπλάνο της Egyptair, το οποίοχάθηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο τα ξημερώματα της Πέμπτης (19/05/2016), ενώ πετούσε από Παρίσι για Κάιρο.

Γιατί όλοι μιλούν για τρομοκρατία; Βρέθηκαν τελικά τα συντρίμμια; Τι αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία για την υπόθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.

Σύγχυση επικρατούσε το βράδυ της Πέμπτης ως προς το εάν τα ευρήματα στη θάλασσα, στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου χάθηκαν το πρωί τα ίχνη της πτήσης 804 της EgyptAir, αποτελούν πράγματι συντρίμμια του αεροσκάφους.

dm

Το Associated Press μετέδωσε δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιου Μπίνη, σύμφωνα με την οποία «μία αξιολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο».

Πράγματι, ο κ. Μπίνης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ότι «τα τελευταία στοιχεία [μέχρι τις 8:30 το βράδυ] ταυτοποιήθηκαν και δεν ανήκουν» στο μοιραίο Airtbus A320.

«Από την αξιολόγηση των ευρημάτων προκύπτει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο. Δεν είναι συντρίμμια αεροπλάνου» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων.

Εντούτοις, η EgyptAir εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου «μόλις έλαβε επίσημη επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου με την οποία ανακοινώνει την εύρεση των συντριμμιών του αεροσκάφους της πτήσης MS804 κοντά στο νησί της Καρπάθου».

Βάσει αυτών, η EgyptAir «μεταφέρει ειλικρινά τη βαθύτατη λύπη της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών της εν λόγω πτήσης».

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε -επικαλούμενο ελληνικές πηγές στον τομέα της άμυνας- ότι δεν βρέθηκαν αντικείμενα στα χρώματα της EgyptAir (μπλε και άσπρο). «Δεν βρήκαμε τέτοια αντικείμενα» δήλωσε εκπρόσωπος του ελληνικού στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τα ευρήματα, κυρίως πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά που θα μπορούσε να είναι σωσίβια, εντοπίστηκαν 50 μίλια νοτιοανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους (200-230 μίλια νότια της Κρήτης).

Οι έρευνες πάντως συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, με εναέρια μέσα τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθούν τα συντρίμμια και τα μαύρα κουτιά που θα διαλευκάνουν τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους » είπε ο Αθανάσιος Μπίνης.

egyptair3

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Έκρηξη δείχνουν οι αεροφωτογραφίες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, αεροφωτογραφίες από δορυφόρο που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές της Αιγύπτου δείχνουν ότι σημειώθηκε έκρηξη στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν το αεροσκάφος της Egyptair εν πτήσει, όταν στην μέση της ατράκτου και σε σημείο κοντά στα φτερά εμφανίζεται μεγάλη λάμψη.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τα φωτογραφικά καρέ αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο τον αποσκευών.

Μετά την έκρηξη, το αεροσκάφος έγειρε αριστερά και δεξιά και στην συνέχεια άρχισε η γρήγορη βύθιση του προς την θάλασσα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ένας μικρός εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε λίγη ώρα πριν απογειωθεί το αεροσκάφος από υπάλληλο του αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού, ο οποίος εργάζεται στη υπηρεσία εκφόρτωσης των αεροσκαφών.

Έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη έχουν ξεκινήσει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μελετούν όλα τα βίντεο του αεροδρομίου προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να φτάσουν στη σύλληψή του.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν - Μαρκ Ερό, δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» για τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 που εκτελούσε την πτήση MS804.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», τονίζει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Τζιχαντιστές τοποθέτησαν βόμβα στο αεροσκάφος πριν απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκολ;

Σύμφωνα με το Νewsday247, το οποίο επικαλείται ιστοσελίδες προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, το ISIS εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας υποστηρίζει ότι τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του Airbus A320 που απογειώθηκε από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που βρισκόταν στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

«Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε βόμβα μέσα στο αιγυπτιακό Airbus σκοτώνοντας 66 ανθρώπους», γράφει χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει πάντως ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη...

Υπήρξε κενό στην ασφάλεια του γαλλικού αεροδρομίου;

Στο μεταξύ, έχει φουντώσει η φημολογία ότι ισλαμιστές τρομοκράτες πέρασαν από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ κάτω από τη «μύτη» των γαλλικών αρχών, τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο μοιραίο αεροσκάφος πριν αυτό απογειωθεί από το Κάιρο.

Ως εκ τούτου, η Γαλλία βρίσκεται εκ νέου σε συναγερμό, ενώ τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για τίποτα, αλλά η συντριβή του αεροσκάφους έχει πυροδοτήσει μία σειρά από διαδικασίες επαλήθευσης των στοιχείων», υποστηρίζει ειδικός στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Δείτε εδώ τη λίστα με τους επιβάτες του Airbus

Σε ένδειξη πένθους, η EgyptAir άλλαξε τις φωτογραφίες προφίλ σε Facebook και Twitter, για να τιμήσει την μνήμη των νεκρών.

Από χθες το μπλε σήμα έγινε μαύρο, ενώ για cover photo έχει επιλέξει ένα συννεφιασμένο ουρανό, με τον αριθμό της πτήσης γραμμένο με μαύρα γράμματα.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες ΕΔΩ

Παράλληλα, τα συλλυπητήρια του για το αεροπορικό δυστύχημα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Τρομοκρατική επίθεση βλέπει η Χίλαρι Κλίντον

«Φαίνεται σαν να επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, παρότι τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους δεν έχουν ακόμη εξιχνιαστεί.

Όσον αφορά «τον ακριβή τρόπο» που έγινε το δυστύχημα, «προφανώς αυτός θα πρέπει να προσδιοριστεί από την έρευνα» για την καταστροφή, πρόσθεσε η πρώην πρώτη κυρία και πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

AdTech Ad
«Αλλά για άλλη μια φορά, αυτό επαναφέρει στο επίκεντρο της προσοχής τις απειλές με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι από μέρους των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ


Σχετικές ειδήσεις