ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική πρόταση της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ για συντονισμένους βομβαρδισμούς κατά του ISIS (Vid)

Ιστορική πρόταση της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ για συντονισμένους βομβαρδισμούς κατά του ISIS (Vid)

Η Μόσχα προτείνει στις ΗΠΑ να συντονίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τους εναντίον του ISIS, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων ανταρτών στη Συρία που δεν τηρούν την εκεχειρία.

Η Ρωσία πρότεινε στις ΗΠΑ και στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να ξεκινήσουν από κοινού αεροπορικές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από την 25η Μαΐου, εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που δρουν στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα (20/5) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Προτείνουμε στις ΗΠΑ οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις και η αεροπορία του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αεροπορικών πληγμάτων από κοινού» είπε ο Ρώσος υπουργός.

Στόχος αυτών των κοινών επιχειρήσεων θα είναι όχι μόνο το ISIS αλλά και το Μέτωπο Αλ Νόσρα –το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία– καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δεν τηρούν την εκεχειρία. Η Μόσχα, τόνισε ο Σοϊγκού, διατηρεί το δικαίωμα να πλήττει μονομερώς τους αντάρτες στη Συρία που δεν τηρούν την εκεχειρία.

Η Ρωσία προτείνει επίσης να μπαίνουν στο στόχαστρο αυτοκινητομπές που μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που περνούν στη Συρία από την Τουρκία.

Η Τουρκία, που μετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα αντιταχθεί σε αεροπορικές επιδρομές που θα στοχεύουν τη μεθόριό της.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, αυτές οι κοινές επιχειρήσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία. «Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θα επέτρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία μιας ειρηνικής διευθέτησης σε όλο το συριακό έδαφος. Φυσικά, για την εφαρμογή των μέτρων αυτών συντονιζόμαστε με την ηγεσία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση, όπως κάνει η Ρωσία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ενώ η Μόσχα στηρίζει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στηρίζουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του. Ωστόσο όλες οι πλευρές μάχονται εναντίον του Μετώπου Αλ Νόσρα, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις