ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ καταδικάζει αμερικανική επιδρομή πιθανόν σκοτώθηκε ο ηγέτης

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ καταδικάζει αμερικανική επιδρομή πιθανόν σκοτώθηκε ο ηγέτης

Το Πακιστάν κατήγγειλε σήμερα την αμερικανική επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην οποία πιθανόν σκοτώθηκε ο αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι συνιστά "παραβίαση" της κυριαρχίας του και δήλωσε ότι μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, ένα από τα θύματα της επιδρομής είναι ένας οδηγός ταξί της περιοχής που ονομάζεται Μοχάμαντ Αζάμ, ενώ η ταυτότητα του άλλου θύματος "ελέγχεται".
Η επιχείρηση με στόχο τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, που διεξήχθη κοντά στα αφγανικά σύνορα, είναι "παραβίαση της κυριαρχίας (του Πακιστάν), ένα θέμα που έχει συζητηθεί με τις ΗΠΑ και στο παρελθόν", υπογραμμίζει το υπουργείο. "Ο πρωθυπουργός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενημερώθηκαν (από τις ΗΠΑ), μετά την πραγματοποίηση της επιδρομής μη επανδρωμένου αεροσκάφους", προσθέτει.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης που οργανώθηκε την Τετάρτη για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν, εκπρόσωποι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, αλλά και των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν ότι "μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν".

Τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ένα διαβατήριο πακιστανού πολίτη με το όνομα Ουαλί Μοχάμαντ βρέθηκε στο μέρος όπου έγινε η επιδρομή. Ο κάτοχος του διαβατηρίου πιστεύεται ότι είχε επιστρέψει στο Πακιστάν από το Ιράν στις 21 Μαΐου, την ημέρα της επιδρομής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ένα από τα απανθρακωμένα πτώματα αναγνωρίστηκε, ήταν οδηγός ταξί της περιοχής αλλά το δεύτερο πτώμα έχει τόσο άσχημα καεί που δεν έχει καταστεί δυνατή η αναγνώρισή του.
Φωτογραφίες του διαβατηρίου του Μοχάμαντ που είδε δημοσιογράφος του Reuters δείχνουν ομοιότητα με μερικές παλιές φωτογραφίες του Μανσούρ, αν και το υπουργείο δεν σχολίασε την πιθανότητα ο Μανσούρ να ταξίδευε με άλλο όνομα.
"Το διαβατήριο (του Μοχάμαντ) έχει έγκυρη ιρανική βίζα", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις