ΚΟΣΜΟΣ

El Mundo: Ισπανίδα δημοσιογράφος απήχθη από αντάρτες στην Κολομβία

El Mundo: Ισπανίδα δημοσιογράφος απήχθη από αντάρτες στην Κολομβία

Η δημοσιογράφος χάθηκε στην περιοχή του Κατατούμπο. «Η ζώνη αυτή, η πρόσβαση στην οποία είναι δύσκολη, ελέγχεται από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN)», τη δεύτερη μεγαλύτερη ανταρτική οργάνωση της Κολομβίας μετά τη FARC

Η δημοσιογράφος Σαλούδ Ερνάντεθ-Μόρα, ισπανοκολομβιανής καταγωγής, η οποία αγνοείται από το Σάββατο (21/05) στη βορειοανατολική Κολομβία, έχει απαχθεί από αντάρτες που δρουν στην περιοχή αυτή, υποστηρίζει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, υπόθεση που θεωρείται βάσιμη και από την ισπανική κυβέρνηση.

«Η Ισπανίδα δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια της El Mundo στην Κολομβία, η Σαλούδ Ερνάντεθ-Μόρα, κρατείται από αντάρτες» γράφει στον ιστότοπό της η εφημερίδα επικαλούμενη στρατιωτικές κολομβιανές πηγές.

Η δημοσιογράφος χάθηκε στην περιοχή του Κατατούμπο. «Η ζώνη αυτή, η πρόσβαση στην οποία είναι δύσκολη, ελέγχεται από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN)», τη δεύτερη μεγαλύτερη ανταρτική οργάνωση της Κολομβίας μετά τη FARC.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο. «Όλα δείχνουν ότι μπορεί να ευθύνεται ο ELN», είπε ο Ισπανός υπουργός, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

Η Σαλούδ Ερνάντεθ-Μόρα, που εργάζεται για την κολομβιανή εφημερίδα El Tiempο και είναι ανταποκρίτρια της ισπανικής El Mundo στη χώρα αυτή, ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Κολομβία και έχει πάρει την κολομβιανή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κολομβίας, θεάθηκε για τελευταία φορά το Σάββατο στην κοινότητα Ελ Τάρα. Η El Mundo επικαλείται τη μαρτυρία μιας μοναχής στην κοινότητα αυτή η οποία υποστηρίζει ότι είδε την δημοσιογράφο το Σάββατο, ενώ έκανε ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων με αφορμή την εξαφάνιση δύο παιδιών, τα οποία στο μεταξύ βρέθηκαν ζωντανά.

Στη βορειοανατολική Κολομβία δρουν πολλές ανταρτικές οργανώσεις, όπως οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις (FARC), ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (EPL) και ο ELN. Από τον Ιούλιο του 2015 οι FARC τηρούν μονομερή εκεχειρία ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση και ο ELN ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το κυριότερο εμπόδιο για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την οργάνωση αυτή θεωρούνται οι απαγωγές πολιτών.

Σχετικές ειδήσεις