Προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν χτες στη Νέα Υόρκη συζητήσεις με την ελπίδα να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν χτες στη Νέα Υόρκη συζητήσεις με την ελπίδα να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας που έχουν παγώσει από το 2008.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ και του βορειοκορεάτη υφυπουργού Εξωτερικών Κιμ Κίε-Γουάν και γίνονται στο κτήριο της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, όπου αναμένεται να συνεχιστούν έως σήμερα Παρασκευή.
Αυτές οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο να προετοιμάσουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων των Έξι (Κίνα, Βόρεια και Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ) για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ και ο Μπόσγουορθ αναμένεται επίσης να αναφερθούν στη βελτίωση των σχέσεων των χωρών τους.
Πρόκειται για τις πρώτες συζητήσεις από τότε που ο Μπόσγουορθ μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ τον Δεκέμβριο του 2009. Αυτή η συνάντηση στη Νέα Υόρκη είχε ανακοινωθεί μετά τις έκτακτες συνομιλίες που είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπαλί της Ινδονησίας μεταξύ πυρηνικών απεσταλμένων από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ασφάλεια στην Ασία.