ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανταλλαγή «αιχμαλώτων» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (Vid)

Ιστορική ανταλλαγή «αιχμαλώτων» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (Vid)

Το αεροσκάφος του Ουκρανού Προέδρου Ποροσένκο ταξιδεύει προς τη Ρωσία με σκοπό να παραλάβει την Ουκρανή πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας Nadezhda Savchenko, η οποία καταδικάστηκε πρόσφατα σε 22 χρόνια φυλάκιση για το ρόλο της στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Interfax και Reuters.

Η Savchenko θα ανταλλαχθεί με δύο Ρώσους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ουκρανία.

Η Σαβτσένκο, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει με μια χερσαία μονάδα εναντίον των αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα και οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Ενώ βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές, εξελέγη μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και στην Ουκρανία θεωρείται ευρέως σύμβολο της αντίστασης στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι πολίτες Evgeny Erofeev και Aleksandr Aleksandrov καταδικάστηκαν τον Απρίλιο του 2016 σε 14 χρόνια φυλάκισης από ένα περιφερειακό δικαστήριο στο Κίεβο, το οποίο τους έκρινε ένοχους για τρομοκρατική δράση.

Τόσο ο Erofeev, όσο και ο Aleksandrov, τους οποίους το Κίεβο κατηγορεί ως Ρώσους στρατιώτες, αρνήθηκαν την τέλεση των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάσθηκαν.

Ο Γεροφέγεφ και ο Αλεξαντρόφ είχαν δηλώσει και οι δύο σε συνεντεύξεις τους στο Ρόιτερς πέρυσι πως είναι στρατιώτες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν ενώ πραγματοποιούσαν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

#BREAKING 2 frm #Russian military sentenced for 14y in prison & swapped for #Ukraine pilot #Savchenko R home. #Kiev pic.twitter.com/M5tFZQ16sh

— Maria Finoshina (@MFinoshina_RT) 25 May 2016

Όμως η Μόσχα, η οποία αρνείται ότι έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημόσια ότι οι δύο άνδρες ενεργούσαν υπό τις εντολές της.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα κάνει ανακοίνωση στους δημοσιογράφους στις 12:15 ώρα Γκρίνουιτς (15:15 ώρα Ελλάδας), ανέφερε σήμερα το Γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Η παράδοση της Σαβτσένκο, την απελευθέρωση της οποίας είχαν απαιτήσει δυτικές κυβερνήσεις και η οποία έχει γίνει εθνική ηρωίδα στην Ουκρανία, θα μπορούσε να μετριάσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση λίγες εβδομάδες προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει κατά πόσον θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Source: RT.com

Σχετικές ειδήσεις