ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απρόθυμη παρουσιάζεται η ΕΕ για ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Γερμανία: Απρόθυμη παρουσιάζεται η ΕΕ για ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα (31/5) ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την προοπτική χρονικής επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, προσθέτοντας ότι είναι ασαφές εάν η Ένωση θα αποφασίσει την ανανέωσή τους.

«Οι κυρώσεις είναι εκεί για να διασφαλίσουν μία πολιτική διευθέτηση. Δεν ξέρω εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση για τις ρωσικές κυρώσεις», δήλωσε ο Στάινμάγερ στους δημοσιογράφους.

Οι ενεργειακές, οικονομικές και αμυντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λήγουν τον Ιούλιο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η απελευθέρωση της ουκρανής πιλότου Νάντια Σαβτσένκο από ρωσική φυλακή «θα φέρει νέα δυναμική στις συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Εκτεταμένη μάχη κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ο αγώνας θα πετύχει «μόνο εάν ασχοληθούμε με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα: από την δίωξη της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, μέχρι τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ κηρύσσοντας την έναρξη Συνεδρίου για την Τρομοκρατία που διοργανώνεται στο Βερολίνο από τον ΟΑΣΕ, του οποίου η Γερμανία προεδρεύει κατά το τρέχον έτος.

Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι η τρομοκρατία από ομάδες όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στρέφονται εναντίον όλων, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. «Στρέφεται εναντίον Χριστιανών και άθεων, εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων. Έχει διαστάσεις φονταμενταλισμού και φανατισμού», πρόσθεσε.

Για να περιοριστεί μακροπρόθεσμα η τρομοκρατία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα», στα οποία περιλαμβάνονται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης και η μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν έχουν προοπτική.

«Αυτή η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο σε κρατικό επίπεδο. Η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον συμμετέχουν οι κοινωνικές δυνάμεις - από την κοινωνία των πολιτών και τους τοπικούς υπεύθυνους μέχρι τις θρησκευτικές κοινότητες», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ.

«Μία έξοδος της Βρετανίας από την Ενωση θα δημιουργήσει αρνητική δυναμική για την υπόλοιπη Ευρώπη»

Μία ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα δημιουργήσει «μία αρνητική δυναμική» μεταξύ των χωρών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε επίσης σήμερα στους δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Θέλω η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω ότι υπάρχουν θετικοί λόγοι για την παραμονή της Βρετανίας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν.

«Απλώς είμαι βέβαιος ότι εάν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει. αυτό θα δημιουργήσει μία αρνητική δυναμική για την υπόλοιπη Ευρώπη», προειδοποίησε.

Σχετικές ειδήσεις