ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Όχι σε πλωτά hotspots, πρέπει να υποδεχθούμε τους μετανάστες»

Ιταλία: «Όχι σε πλωτά hotspots, πρέπει να υποδεχθούμε τους μετανάστες»

Την αντίθεσή του στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για δημιουργία πλωτών hotspot εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας νούντσιος Γκαλατίνο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος κληρικός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας λαμβάνει σαφή θέση υπέρ της υποδοχής των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

«Στα λεγόμενα πλωτά hotspot οι μετανάστες δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και ενδεχόμενη ένσταση αν αυτή απορριφθεί. Το σημείο αναφοράς των αιτήσεων θα πρέπει να είναι η προσωπική ιστορία του κάθε μετανάστη, και όχι ο όποιος κατάλογος των λεγόμενων ασφαλών χωρών», δηλώνει ο εκπρόσωπος των καθολικών επισκόπων της Ιταλίας.

«Η υποδοχή των αιτούντων άσυλο πρέπει να οργανωθεί σταθερά και στις 28 χώρες μέλη της Ένωσης. Δεν μπορούμε να διασώζουμε τους ανθρώπους αυτούς και στην συνέχεια να μην τους προσφέρουμε μια ευκαιρία για το μέλλον τους», τονίζει, επίσης, ο πατέρας Γκαλατίνο, τασσόμενος υπέρ της οργάνωσης «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για τα ταξίδια των «απελπισμένων της θάλασσας», ώστε να αποδυναμωθούν οι διάφορες μαφίες που τα εκμεταλλεύονται.

«Οι θάνατοι στην Μεσόγειο είναι κόλαφος για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, η οποία είναι ανίκανη να προστατέψει και να υπερασπιστεί ανθρώπους που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους καταστάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν και εξαιτίας των πολιτικών επιλογών και της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.