ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες Γαλλία: Ο Σηκουάνας «απειλεί» αριστουργήματα στο Λούβρο

Πλημμύρες Γαλλία: Ο Σηκουάνας «απειλεί» αριστουργήματα στο Λούβρο

Στο υψηλότερο σημείο, εδώ και τριάντα χρόνια, βρέθηκε η στάθμη του Σηκουάνα την Πέμπτη (02/06/2016), αναγκάζοντας τα διάσημα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας, Λούβρο και Ορσέ, να κλείσουν για να πάρουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται, με τις σημερινές (03/06/2016) βροχές που θα πλήξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας το Παρίσι, να ανεβάζουν κι άλλο τη στάθμη του ποταμού. Την Πέμπτη, η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε 5,37 μέτρα πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ οι αρχές αναμένουν σήμερα να φτάσει τα έξι μέτρα. Το ρεκόρ υπερχείλισης του Σηκουάνα έχει καταγραφεί το 1910, όταν τα νερά του ποταμού ανέβηκαν κατά 8,6 μέτρα και προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στην Πόλη του Φωτός.

Καθώς το Παρίσι βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό, το μουσείο του Λούβρου και το μουσείο Ορσέ, τα οποία βρίσκονται αντικριστά το ένα από το άλλο, στις απέναντι όχθες του Σηκουάνα, κλείνουν προσωρινά τις πόρτες τους για το κοινό, προκειμένου να απομακρυνθούν αρχαιολογικοί θησαυροί και αριστουργήματα από τα χαμηλότερα επίπεδα.

«Το μουσείο θα μείνει κλειστό για το κοινό την Παρασκευή προληπτικά: δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες ή το προσωπικό, όμως θα μας επιτρέψει να απομακρύνουμε ήρεμα συγκεκριμένες συλλογές, για τις οποίες κρίνεται απαραίτητο» αναφέρει ένα εσωτερικό email από το μουσείο του Λούβρου, το οποίο παραθέτει το πρακτορείο Reuters.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν πλήξει και την Κοιλάδα του Λίγηρα, η οποία είναι διάσπαρτη με κάστρα – παλάτια. Χαρακτηριστικά, το κάστρο Chambord, το οποίο περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται περικυκλωμένο από νερό (δείτε τη φωτογραφία στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr).

Σχετικές ειδήσεις