ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες: Το Παρίσι έγινε... Βενετία - Κλειστό το Λούβρο - Νεκροί στη Βαυαρία (videos+photos)

Πλημμύρες: Το Παρίσι έγινε... Βενετία - Κλειστό το Λούβρο - Νεκροί στη Βαυαρία (videos+photos)

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και χιλιάδες κατοικίες εκκενώθηκαν σε περιφέρειες της κεντρικής Γαλλίας κατά μήκος του Λίγηρα και του Σηκουάνα αφού η βροχή που έπεφτε αδιάκοπα εδώ και ημέρες προκάλεσε σε ορισμένες περιοχές τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν γνωρίσει εδώ και έναν αιώνα – Την ίδια ώρα, εικόνες κατοίκων σε βάρκες που πλέουν ή πάνω σε στέγες είναι σύνηθες πια θέαμα, ενώ νέες βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα (2/6), προκαλώντας φόβους για επιδείνωση των πλημμυρών που προκάλεσαν τουλάχιστον εννέα θανάτους στη Γερμανία από την Κυριακή – Κλειστό το μουσείο του Λούβρου, απομακρύνονται έργα τέχνης.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκάλεσαν οι παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι.

Πυροσβέστες βρήκαν τα πτώματα τριών γυναικών στο υπόγειο ενός πλημμυρισμένου σπιτιού στη Ζίμπαχ αμ Ιμ, 120 χλμ. ανατολικά του Μονάχου, και το πτώμα ενός άνδρα σε μια άλλη ιδιοκτησία στην πόλη.

Προς το παρόν οι αρχές δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το πώς πέθανε ο άνδρας, ωστόσο ανέφεραν ότι ο θάνατός του συνδέεται με τις πλημμύρες.

Στο κοντινό χωριό Γιούλμπαχ, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακάλυψαν το πτώμα μιας πνιγμένης γυναίκας στον κορμό ενός δέντρου μέσα σε έναν ποταμό. Προφανώς το σπίτι της είχε καταρρεύσει, δήλωσε η αστυνομία.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή Ρόταλ-Ιν. «Περιμένουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μάικλ Έμερ, προσθέτοντας πως δύτες ερευνούν για τους αγνοουμένους.

Οι πλημμύρες επηρέασαν μια περιοχή περίπου 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και προκάλεσαν ζημιές ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μίκαελ Φαχμίλερ αποκάλεσε μάλιστα την καταστροφή «σκηνές φρίκης».

«Η αστυνομία συνέλαβε δύο ανθρώπους που προσπαθούσαν να κλέψουν ραδιόφωνα αυτοκινήτων, χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στην πλημμυρισμένη περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, ενώ ένα έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ θα χορηγηθεί αμέσως στα θύματα που επλήγησαν περισσότερο», ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν, μάλιστα, λόγο για περισσότερη βροχή στην περιοχή σήμερα, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες διάσωσης.

Σοβαρές πλημμύρες έχουν σημειωθεί επίσης σε τμήματα του βόρειου βιομηχανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τρεις άνθρωποι έχασα τη ζωή τους σε πλημμύρες στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βιτερμβέργης και μια νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε από τρένο όταν κατέφυγε κάτω από σιδηροδρομική γέφυρα για να γλιτώσει από τη βροχή.

Στη Γαλλία, η περιοχή του Παρισιού και το γειτονικό διαμέρισμα Λουαρέ (κέντρο) παρέμεναν σήμερα (2/6) το πρωί σε συναγερμό καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις.

Η κατάσταση παραμένει «τεταμένη και δύσκολη σε πολλούς τομείς», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος διαπίστωσε τις ζημιές που προκλήθηκαν στους πλημμυρισμένους δρόμου της Νεμούρ, μιας από τις πιο πληγείσες πόλεις, 80 χλμ. νότια του Παρισιού.

Το ύψος του νερού ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1910 (4,25 μέτρα).

Από την πλευρά του, ο Βαλς ανακοίνωσε τη σύσταση ενός «έκτακτου ταμείου υποστήριξης» για τα θύματα. Μερικοί πέρασαν τη νύχτα σε ράντζα σε ένα στάδιο, όπως στη Νεμούρ και στη Λονγκζουμό. Στις πόλεις αυτές η μετακίνηση γίνεται με βάρκες στους δρόμους που πλημμύρισαν από το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό και θέρμανση.

Στη Μορέ-σιρ-Λουέν, που έχει γίνει διάσημη από τους πίνακες ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, «οι μύλοι στα νησιά έχουν νερό μέχρι την οροφή», δήλωσε αξιωματούχος του δήμου, όπου 150 έως 200 άτομα απομακρύνθηκαν από χθες. Δυτικότερα από το Παρίσι, η βάση του κάστρου Σαμπόρ έχει βυθιστεί στο νερό. Στην πόλη αυτή, όπως και σε ολόκληρο το διαμέρισμα, οι μαθητές κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στην πρωτεύουσα, ορισμένοι δρόμοι που οδηγούν στον Σηκουάνα έκλεισαν, καθώς η στάθμη του νερού στον ποταμό είχε φθάσει τα πέντε μέτρα σήμερα το πρωί.

parisi9

Ενώ, σύμφωνα με τη δήμαρχο, η στάθμη του Σηκουάνα θα συνεχίσει να ανεβαίνει και μπορεί να φθάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα σε υψος μεταξύ 5,10 και 5,70 μέτρων.

Οι πλημμύρες διατάραξαν και τη διεξαγωγή του Ρολάν Γκαρός, του μοναδικού μεγάλου τουρνουά τένις που δεν προστατεύεται από τη βροχή, όπου οι παίκτες εξέφρασαν χθες την οργή τους για τις επανειλημμένες διακοπές.

«Δύο διαρρήκτες ενός σουπερμάρκετ στην κεντρική Γαλλία διέφυγαν με αυτοκίνητο προτού αποκλειστούν από τις πλημμύρες και επιχειρήσουν να διαφύγουν κολυμπώντας», δήλωσε επίσης σήμερα δικαστική πηγή.

Χθες, γύρω στο μεσημέρι, δύο άνδρες με κουκούλες και όπλα διέρρηξαν ένα σουπερμάρκετ κοντά στην Ορλεάνη και διέφυγαν με αυτοκίνητο καταδιωκόμενοι από μοτοσικλετιστές της αστυνομίας. Καταμεσής του δάσους της Ορλεάνης, σε έναν δρόμο που είχε κλείσει λόγω των πλημμυρών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους. Προσπάθησαν μάταια να διαφύγουν κολυμπώντας, καθώς το νερό έφθανε σε ορισμένα σημεία το 1,50 μέτρο βάθος…

«Εξαντλημένοι και παγωμένοι, συνελήφθησαν τελικά από τους αστυνομικούς», δήλωσε αστυνομική πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

«Οι πλημμύρες διευκόλυναν τη σύλληψή τους», παραδέχθηκε η Γιολάντ Ρενζί, εισαγγελέας στην Ορλεάνη.

Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώνεται στο Βέλγιο, έπειτα από τις σημαντικές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και είχαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά υπόγεια στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με τη Γαλλία.

parisi2

Το μουσείο του Λούβρου θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή

Παράλληλα, το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα παραμείνει κλειστό αύριο Παρασκευή, προκειμένου να απομακρυνθούν «για προληπτικούς λόγους» πολύτιμα έργα τέχνης που απειλούνται από τις πλημμύρες, καθώς η στάθμη του Σηκουάνα ολοένα κι ανεβαίνει, ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου.

louvros

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, επισημαίνεται:

«Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό στο κοινό αύριο για προληπτικούς λόγους: το κοινό ή το προσωπικό του μουσείου δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο αλλά (το μέτρο αυτό) θα μας επιτρέψει να απομακρύνουμε ήρεμα κάποιες συλλογές έργων τέχνης που είναι απαραίτητο να μεταφερθούν σε άλλο σημείο».

«Ο στόχος είναι να μεταφέρουμε σε ασφαλές μέρος τα έργα τέχνης που βρίσκονται εκτεθειμένα σε χώρους που απειλούνται από τις πλημμύρες και να τα εγκαταστήσουμε σε αίθουσες σε υψηλότερους ορόφους», διευκρίνισε επίσης η διεύθυνση του Λούβρου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως το Λούβρο, το πλέον δημοφιλές μουσείο στον κόσμο.

Κλείνει και υπόγεια γραμμή του προαστιακού

Το Παρίσι ετοιμάζεται, τέλος, να κλείσει και μια υπόγεια γραμμή του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER καθώς η στάθμη των υδάτων του Σηκουάνα συνεχίζει να ανεβαίνει.

Η γραμμή RER C θα παραμείνει κλειστή μέσα στο Παρίσι από τις 4 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε μέσω του Twitter η εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

Σχετικές ειδήσεις