ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άνοιξαν οι κάλπες στο Νιου Τζέρσεϊ στο τελευταίο μεγάλο ραντεβού των εκλογών (Vid)

ΗΠΑ: Άνοιξαν οι κάλπες στο Νιου Τζέρσεϊ στο τελευταίο μεγάλο ραντεβού των εκλογών (Vid)

Άνοιξαν σήμερα (7/6) οι κάλπες στο Νιου Τζέρσεϊ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στο τελευταίο μεγάλο ραντεβού των αμερικανικών προκριματικών εκλογών στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Η ψηφοφορία άρχισε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Χίλαρι Κλίντον ξεπέρασε το όριο στον αριθμό των εκλεκτόρων που της εξασφαλίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ για λογαριασμό ενός μεγάλου κόμματος.

Ωστόσο η ίδια δεν μίλησε για νίκη της, θέλοντας να διατηρήσει την κινητοποίηση των υποστηρικτών της κατά την τελευταία αυτή «Σούπερ Τρίτη» των προκριματικών εκλογών σε έξι πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια, όπου ελπίζει να καταγάγει μια συμβολική νίκη απέναντι στον Γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, η οποία θα της επιτρέψει να μπορέσει να συσπειρώσει καλύτερα το στρατόπεδό της των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Οι τελευταίες αυτές εκλογές μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες γίνονται σε έξι πολιτείες (Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Μέξικο, Μοντάνα, Νότια Ντακότα και Βόρεια Ντακότα). Μετά θα έρθει η εποχή των συνεδρίων στα τέλη Ιουλίου, στο Κλίβελαντ για τους Ρεπουμπλικάνους και στην Φιλαδέλφεια για τους Δημοκρατικούς, όπου οι εκλέκτορες θα εκλέξουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές.

Ο αντίπαλός της στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, είναι ήδη γνωστός εδώ και έναν μήνα.

Η μάχη αυτή ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι άπειρος στην πολιτική σκηνή, δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία και αποτελεί το ζενίθ μιας ασυνήθιστης πολιτικής περιόδου, η οποία σηματοδοτείται από την οργή των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και την αμφισβήτηση των ελίτ από τη μία άκρη ως την άλλη της πολιτικής σκακιέρας.

Σχετικές ειδήσεις