ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ρεκόρ για τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

Νέο ρεκόρ για τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα
Δεν υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της διαρροής ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς καταγράφηκε...

Δεν υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της διαρροής ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς καταγράφηκε νέο επίπεδο-ρεκόρ ανάμεσα στα κτήρια δύο αντιδραστήρων της μονάδας.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco το επίπεδο της ραδιενέργειας ξεπέρασε τα 10 σίβερτ την ώρα στην επιφάνεια ενός σωλήνα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στους αντιδραστήρες 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού. Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενέργειας είχε καταγραφεί στις 3 Ιουνίου και ήταν τρία με τέσσερα σίβερτ την ώρα στον αντιδραστήρα 1.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα τα αίτια της αύξησης της καταγεγραμμένης ραδιενέργειας.

Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας προτίθεται να ζητήσει από τις τοπικές αρχές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας να εξετάσουν το ρύζι που παράγεται στην περιοχή για να διαπιστωθεί αν έχει μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

Η απόφαση του υπουργείου αφορά 14 νομαρχίες της χώρας. Στην περίπτωση που το ραδιενεργό καίσιο ξεπερνά το όριο των 500 μπεκερέλ το υπουργείο μπορεί να απαγορεύσει την εξαγωγή του προϊόντος από την περιοχή που έχει παραχθεί.