ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σοκαριστικά βίντεο από το «Ατατούρκ»: Tρομοκράτης «γαζώνει» αστυνομικό - 44 οι νεκροί

Νέα σοκαριστικά βίντεο από το «Ατατούρκ»: Tρομοκράτης «γαζώνει» αστυνομικό - 44 οι νεκροί

Η νέα επίθεση που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη, η τέταρτη φονικότερη σε διάστημα ενός έτους στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, στοιχίζοντας τη ζωή 44 ατόμων, προκάλεσε σοκ, αποτροπιασμό, αλλά και την καταδίκη της παγκόσμιας κοινότητας.

Νέα ντοκουμέντα μάλιστα από την επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, επιτείνοντας την αίσθηση της τραγωδίας.

Σε ένα από αυτά που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα και δημοσίευσε η Haberturk, ένας αστυνομικός, με πολιτικά, πλησιάζει έναν άνδρα και συνομιλεί μαζί του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο τρομοκράτης, με το μαύρο πανωφόρι, τραβάει τη σκανδάλη χωρίς κανένα δισταγμό και εκτελεί εξ επαφής τον αστυνομικό, ο οποίος σωριάζεται στο έδαφος. Ο ένοπλος ωστόσο δεν σταματά εκεί, καθώς συνειδητοποιώντας πως το θύμα δεν έχει χάσει τη ζωή του, πυροβολεί ξανά!

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο αστυνομικός προσέγγισε τον ένοπλο καθώς φέρεται να του κίνησε υποψίες το γεγονός ότι φορούσε πανωφόρι την ώρα που στη χώρα επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες…

Σε ένα δεύτερο βίντεο που δημοσίευσε η ιταλική Giornale, απαθανατίζονται δεκάδες άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι σε μία από τις αίθουσες του αεροδρομίου. Σε λίγο εμφανίζεται και ένας ένοπλος που ψάχνει για να αφαιρέσει αθώες ψυχές. Αφού κοιτάζει δεξιά κι αριστερά, πετάει φανερά εκνευρισμένος το όπλο του στο πάτωμα…

Στο μεταξύ, η αστυνομία στην Τουρκία προχώρησε στη σύλληψη 13 υπόπτων, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 44 άνθρωποι.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε, μετά το θάνατο ενός εκ των 260 τραυματιών στο μακελειό που είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την Άγκυρα, να συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στον αερολιμένα προτού πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους, ο ένας μετά τον άλλο.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι βομβιστές προέρχονταν «από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν».

Η εφημερίδα Karsi, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ανέφερε πως οι τρεις βομβιστές ήταν μέλη μίας επταμελούς ομάδας που εισήλθε στην Τουρκία στις 25 Μαΐου.

Ανάμεσα σε αυτούς, όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak, συγκαταλέγεται και ο Τσετσένος Αχμέτ Τσατάγιεφ, ο οποίος λέγεται πως σχεδίασε τη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τσατάγιεφ πριν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος το 2013, ενώ φέρεται μάλιστα να είχε εργαστεί για τον ισλαμιστή ηγέτη αυτονομιστικού κινήματος του Βόρειου Καυκάσου, Ντόκου Ουμάροφ.

Εκ των 44 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε αυτήν την επίθεση, «οι 19 είναι ξένοι υπήκοοι», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάκ Αλά κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξήγησε από την πλευρά του ότι «οι τρομοκράτες αρχικά στόχευαν να περάσουν από τους ελέγχους ασφαλείας» έως την είσοδο του αερολιμένα, ωστόσο άλλαξαν γνώμη και «εισήλθαν οπλισμένοι με πολυβόλα που έβγαλαν από τις βαλίτσες τους προτού περάσουν από τα σημεία ελέγχου και αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως».

«Ο ένας εξ αυτών πυροδότησε τα εκρηκτικά στο εξωτερικό» του αεροδρομίου και «οι δύο άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό, εισήλθαν στο αεροδρόμιο κι ανατινάχθηκαν», διευκρίνισε.

Παράλληλα, σε ήρωα έχει ανακηρυχθεί ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους τρομοκράτες.

Μπορεί να μην κατάφερε να αφοπλίσει ή να εξουδετερώσει τον ένοπλο, καθώς ο τρομοκράτης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, ωστόσο χάρη σε αυτόν οι αθώοι πολίτες κατάφεραν να γλιτώσουν.

Ο Γιασίν Ντούρνα νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση έπειτα από την επέμβαση αφαίρεσης σπλήνας, στην οποία υποβλήθηκε.

Σημειώνεται τέλος ότι στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ θα φωτίστηκε απόψε το βράδυ με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας...

Σχετικές ειδήσεις