ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση της Άγκυρας στη Ρωσία για συνεργασία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Πρόταση της Άγκυρας στη Ρωσία για συνεργασία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Η Τουρκία πρότεινε στη Μόσχα να συνεργαστούν στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, γεγονός που καταδεικνύει μια σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεών τους, αν και αργότερα ο τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως δεν εννοεί μ' αυτό ότι θα ανοίξει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Η Μόσχα δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των σχέσεων --οι οποίες είχαν επιδεινωθεί μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015 στη μεθόριο με τη Συρία-- αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τον θάνατο του ρώσου πιλότου.

"Θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πολεμά το ΙΚ. Το κάνουμε αυτό εδώ και αρκετό καιρό και ανοίξαμε τη βάση του Ιντσιρλίκ για όσους θέλουν να μετάσχουν ενεργά μαζί μας στη μάχη κατά του ΙΚ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του χθες στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Haber. "Γιατί να μην συνεργαστούμε και με τη Ρωσία σε αυτό το πλαίσιο;

Το ΙΚ είναι ο κοινός μας εχθρός και πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον εχθρό".

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα λόγο για τουρκική πρόταση να ανοίξει η βάση του Ιντσιρλίκ για τα ρωσικά αεροσκάφη ώστε η Άγκυρα και η Μόσχα να πολεμήσουν μαζί τους τζιχαντιστές, κάτι που χαρακτήρισε "σοβαρή δήλωση", αν και παραδέχτηκε ότι δεν είχε καμία επαφή με την Τουρκία για το θέμα αυτό.

"Δεν ξέρω αν ο στρατός μας έχει ήδη έρθει σε επαφή ... Αυτή είναι μια σοβαρή δήλωση, που σίγουρα δεν έχει ακόμα αναλυθεί από στρατιωτικής και πολιτικής άποψης", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι είναι "ζωτικής σημασίας" για την Τουρκία και τη Ρωσία να υποστηρίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκράτες και να αναλαμβάνουν από κοινού δράση κατά των τρομοκρατικών απειλών.

"Δεν είπαμε ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη βάση στο Ιντσιρλίκ"

Ωστόσο αργότερα σήμερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν πρότεινε να ανοίξει η βάση του Ιντσιρλίκ για τα ρωσικά αεροπλάνα επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στη συνεργασία με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν είχε πει ότι ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Ιντσιρλίκ, ο Τσαβούσογλου απάντησε:

"Δεν έκανα τέτοια δήλωση. Είπαμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με όλους στον αγώνα κατά του IΚ. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προσεχώς με τη Ρωσία στην καταπολέμηση του ΙΚ. Δεν έκανα κάποιο σχόλιο που να αναφέρεται στην άφιξη ρωσικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ", τόνισε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

Παρότι η Τουρκία και η Ρωσία αναγνωρίζουν την απειλή του ΙΚ, είναι σε αντίθετες πλευρές στη συριακή σύγκρουση εγείροντας ερωτήματα για τη δυνατότητα χρήσης του Ιντσιρλίκ από τους Ρώσους.

Ο Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να ανησυχήσουν για τη χρήση από τους Ρώσους της αεροπορικής βάσης, η οποία βρίσκεται πέντε μίλια βόρεια της πόλης των Αδάνων, κοντά στα συριακά σύνορα.

Η βάση του Ιντσρλίκ φιλοξενεί αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, χώρες που μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις