ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 30.000 «ξένοι τρομοκράτες» μάχονται στο Ιράκ και στη Συρία

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 30.000 «ξένοι τρομοκράτες» μάχονται στο Ιράκ και στη Συρία

Σχεδόν 30.000 «ξένοι τρομοκράτες» μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ, ο διευθυντής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας, ο οποίος προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου «όλο και πιο σφοδρών επιθέσεων» στις χώρες των οποίων είναι υπήκοοι.

«Οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές είναι πάρα πολλοί» στο Ιράκ και στη Συρία, «είναι κάτι λιγότερο από σχεδόν 30.000 και τώρα που ο ζωτικός χώρος του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους) συρρικνώνεται στο Ιράκ επιστρέφουν, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες προέλευσής τους, όπως η Τυνησία, ή το Μαρόκο», εξήγησε ο Λαμπόρντ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις χώρες προέλευσής τους υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν όλο και πιο σφοδρές», σε μια προσπάθεια «να αντισταθμιστεί η πίεση που τους ασκείται», επέμεινε ο ίδιος.

Ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ κάλεσε τα κράτη να θέσουν σε εφαρμογή μια διαδικασία «ελέγχων ασφαλείας, προκειμένου να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα των ξένων μαχητών που δεν είναι επικίνδυνοι και αυτών που είναι».

Ο Λαμπόρντ, γάλλος πρώην δικαστικός, επισήμανε εξάλλου πως η διεθνής κοινότητα διαθέτει δικαστικά εργαλεία για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, αλλά υπογράμμισε πως «η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πολύ πιο ταχεία από τη δική μας».

Για να μετριαστεί αυτή η έλλειψη ευελιξίας, το στέλεχος του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί περισσότερο με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όπως οι Google, Twitter και Microsoft, ώστε να παρακολουθούνται πιο αποτελεσματικά οι τρομοκράτες στο Διαδίκτυο, χωρίς μολαταύτα «να παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης».

Κάλεσε επίσης τα κράτη να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες ταχύτερα και εκτίμησε πως «εάν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες να αυξάνονται».

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας, στην οποία συμμετέχουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις