ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκεχειρία 72 ωρών σε όλη τη χώρα - Ο Κέρι χαιρετίζει την απόφαση αλλά… ο χρόνος δεν αρκεί

Συρία: Εκεχειρία 72 ωρών σε όλη τη χώρα - Ο Κέρι χαιρετίζει την απόφαση αλλά… ο χρόνος δεν αρκεί

Ο συριακός στρατός επέβαλε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών σε όλη τη χώρα, η οποία συμπίπτει με τη γιορτή του Άιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

«Ένα -καθεστώς σιγής- εφαρμόστηκε στο σύνολο της επικράτειας της Συρίας για μια διάρκεια 72 ωρών από τη 01:00 της 6ης Ιουλίου (01:00 ώρα Ελλάδος) και έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα» της νύχτας της 8ης προς την 9η Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός, την οποία επικαλέστηκαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωση αυτή δεν διευκρινίζεται αν η κατάπαυση του πυρός αφορά και τις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αυτές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νόσρα, που είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι χαιρετίζει την εκεχειρία, κρίνει όμως πως δεν αρκεί

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι χαιρέτισε σήμερα την κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών την οποία ανακοίνωσε το καθεστώς της Δαμασκού στη Συρία, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί κυρίως με τη Ρωσία για να μετατραπεί η κατάπαυση του πυρός αυτή σε μια μονιμότερη εκεχειρία. Εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών θα αποτελέσει «προάγγελο» της επίτευξης πιο φιλόδοξων, μεγαλύτερης διάρκειας παρόμοιων συμφωνιών.

«Χαιρετίζουμε την κήρυξη (ενός καθεστώτος) 72 ωρών ηρεμίας από τον συριακό στρατό για τον εορτασμό του Έιντ. Ελπίζουμε πως θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Τμπιλίσι της Γεωργίας και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την παράταση της εκεχειρίας.

«Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες ώστε στις τρέχουσες συζητήσεις να συμφωνηθεί μια πιο μακράς διάρκειας, εφαρμόσιμη, υπεύθυνη διακοπή των εχθροπραξιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις δυναμικές επί του πεδίου», συνέχισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Διεξάγουμε συνομιλίες με διάφορα μέρη, ανάμεσά τους τη Ρωσία, για την πιθανότητα επέκτασης» της κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ο Τζον Κέρι. «Αρκούν 72 ώρες; Η απάντηση είναι όχι. Είναι οι 72 ώρες καλύτερες από το τίποτα; Η απάντηση είναι ναι».

Την 27η Φεβρουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή στη Συρία μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την οποία διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και από την οποία εξαιρούνται οι περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Όμως η εκεχειρία αυτή κατέρρευσε μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της από τους αντιμαχόμενους.

Όλες οι προσπάθειες να εφαρμοστούν για μια μεγάλη διάρκεια οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους αντάρτες και το καθεστώς έχουν αποτύχει έκτοτε, όπως εξάλλου και οι προσπάθειες πολιτικής διευθέτησης του πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 280.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή ακόμη και την πατρίδα τους.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), ένας συνασπισμός οργανώσεων των ανταρτών, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι θα τηρήσει την εκεχειρία που κήρυξε ο συριακός στρατός για το Έιντ αλ Φιτρ.

«Εμείς, οι ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις στη Συρία, καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια για μια εκεχειρία την περίοδο του Έιντ αλ Φιτρ. Δηλώνουμε ότι θα την τηρήσουμε όσο και η άλλη πλευρά κάνει το ίδιο», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΕΣΣ, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter από ένα στέλεχος των ανταρτών.

Σχετικές ειδήσεις