Σε συναγερμό οι ΗΠΑ μετά τις νέες απειλές της Β. Κορέας

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ μετά τις νέες απειλές της Β. Κορέας

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα ότι θα αναλάβει «φυσική δράση», αν αναπτυχθεί ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Νότια Κορέα, το οποίο η Σεούλ θεωρεί ότι έχει ζωτική σημασία για την εθνική της ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα αναπτύξουν στο νοτιοκορεατικό έδαφος το αμερικανικό εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο σύμμαχοι δεν διευκρίνισαν την ημερομηνία ή τον τόπο στον οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί το σύστημα αυτό, αλλά τόνισαν ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επιλογής.

Η Βόρεια Κορέα «θα αναλάβει φυσική δράση για να ελέγξει ολοκληρωτικά το σύστημα THAAD» και αυτό «ήδη από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η θέση του στη Νότια Κορέα», αναφέρει η διοίκηση πυροβολικού της Βόρειας Κορέας σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο βορειοκορεατικός στρατός διαθέτει επαρκή και εξελιγμένα μέσα για επιθετικά πλήγματα" και θα λάβει "τα πιο ανελέητα και πιο ισχυρά αντίστοιχα μέτρα κατά των ΗΠΑ που θέλουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο αναπτύσσοντας το σύστημα THAAD», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί εξάλλου και τη Νότια Κορέα ότι αποδεχόμενη την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας εκτίθεται σε μια «άθλια αυτοκαταστροφή».

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τις «γελοίες» αυτές απειλές και επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτή απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην χερσόνησο και να ζητήσει συγγνώμη για τις προκλήσεις της».