ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν

Εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν

Μετά από τέσσερις μέρες σφοδρών συγκρούσεων που ήγειραν κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο, στις σημερινές συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν και άρματα μάχης και πολεμικά ελικόπτερα.

Νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Τζούμπα του Νότιου Σουδάν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, νυν αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, με τους δύο ηγέτες να καλούν τις δυνάμεις τους σε παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην χώρα και κυρώσεις στους ηγέτες και στρατιωτικούς διοικητές που εμποδίζουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στην χώρα.

Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, αλλά τουλάχιστον πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη (07/07) και μια πηγή στο υπουργείο Υγείας ανέφερε πως 272 άνθρωποι, ανάμεσα τους 33 άμαχοι, σκοτώθηκαν μόνο την Παρασκευή (08/07).

Όπως ανέφεραν ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μάχες στην πρωτεύουσα ανάγκασαν έως και 15.000 ανθρώπους να δραπετεύσουν, εκ των οποίων κάποιοι από αυτούς διατάχθηκαν από στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους, ενώ άλλοι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, με έλλειψη τροφής και νερού.

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν (UNMISS) ανέφερε πως 7.000 άνθρωποι έχουν δραπετεύσει προς τις βάσεις των ΗΕ στην Τζούμπα, που φιλοξενεί ήδη περίπου 30.000 ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί σε προηγούμενο κύκλο βίας.

«Τώρα είναι η στιγμή να ενισχύσουμε σε μεγάλο βαθμό την αποστολή των ΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Μπαν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι μάχες εξαπλώθηκαν σε περιοχές εκτός από την Τζούμπα στην πολιτεία της Κεντρική Εκουατόριας. Δύο Κινέζοι μέλη της ειρηνευτικής δύναμης και ένα τοπικό μέλος του προσωπικού των ΗΕ σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανέφερε ο Μπαν.

«Για ακόμη μια φορά οι ηγέτες του Νότιου Σουδάν απογοήτευσαν τον λαό τους», τόνισε ο γ.γ. των ΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις