ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit... αργεί! Η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν το τέλος του χρόνου

Το Brexit... αργεί! Η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν το τέλος του χρόνου

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως το Άρθρο 50, με το οποίο ξεκινά η διετής αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο, δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί φέτος.

Η Βρετανία δεν θα ξεκινήσει φέτος τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου της με την Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούμενη το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο συνήγορος της κυβέρνησης.

Ο συνήγορος Τζέισον Κόπελ δήλωσε ωστόσο πως αυτή η στάση της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει. «Η θέση αυτή τη στιγμή είναι πως αυτή η κοινοποίηση δεν θα συμβεί πριν από τα τέλη του 2016», είπε ο Κόπελ.

Ο Κόπελ μιλούσε κατά την έναρξη της εκδίκασης της πρώτης από μια σειρά προσφυγών που κατέθεσαν πολίτες με τις οποίες ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση προτού επικαλεστεί το Άρθρο 50.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι δηλώνει πως οι συνομιλίες με το Λονδίνο για μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσαν να αρχίσουν πριν από το Brexit.

«Είναι σημαντικότερο από ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ», δήλωσε από το Λονδίνο ο Κέρι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος η Βρετανία να συνάψει μια χωριστή συμφωνία με την Ουάσινγκτον πριν αποχωρήσει από την ΕΕ.

Στις δηλώσεις που έκανε στο Λονδίνο ο Κέρι επισήμανε ότι θα ήταν «αδύνατον» να συναφθεί μια συμφωνία Ουάσινγκτον-Λονδίνου πριν το ΗΒ εγκαταλείψει την ΕΕ, ανέφερε πάντως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον νέο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν νωρίτερα άτυπες διαπραγματεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις