ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Μέι ζήτησε χρόνο από τον Γιούνκερ για το Brexit

Βρετανία: Η Μέι ζήτησε χρόνο από τον Γιούνκερ για το Brexit

Η Μέι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη (14/07), θα κληθεί να διαχειριστεί το δύσκολο καθήκον της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πως ελπίζει σε θετικές συνομιλίες όσον αφορά το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να προετοιμαστεί, δήλωσε μια εκπρόσωπός της.

«Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε η εκπρόσωπός της και πρόσθεσε ότι η Μέι είπε στον Γιούνκερ πως ελπίζει ο τόνος των συνομιλιών να είναι «εποικοδομητικός και θετικός».

Η Τερέζα Μέι τάχθηκε υπέρ του διορισμού του σερ Τζούλιαν Κινγκ στη θέση του νέου Βρετανού επιτρόπου, τον οποίο πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρίνισε η εκπρόσωπός της.

Νωρίτερα η Μέι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και υπογράμμισε τη δέσμευση του Λονδίνου να προασπίσει τη λεγόμενη ειδική σχέση των δυο κρατών και την στενή συνεργασία τους, ειδικά των υπηρεσιών πληροφοριών και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός της.

Χάμοντ: Δεν έχουμε αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Σε ερώτηση που του έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός LBC, αν το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ο Χάμοντ απάντησε: «Όχι, αυτή είναι μια απόφαση που δεν έχουμε πάρει ακόμη».

«Τώρα έχουμε τα βασικά πρόσωπα που θα εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και όταν η πρωθυπουργός ολοκληρώσει τους διορισμούς της, είμαι βέβαιος ότι θα καθήσουμε κάτω και θα αρχίσουμε να μιλάμε για την στρατηγική διαπραγμάτευσης της Βρετανίας και πως θα την προχωρήσουμε», σημείωσε.

Δεχόμενος στη συνέχεια πιέσεις να πει πότε θα ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χάμοντ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη σε αυτό το ερώτημα.

Η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit σημαίνει εξάλλου ότι η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, σημείωσε ο Χάμοντ, αλλά, όπως πρόσθεσε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τότε να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ υπό την οπτική γωνία του εμπορικού εταίρου κι όχι του μέλους της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων